zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam psića  star je 8 mjeseci i već duže vrjeme kašlje vodila sam ga kod veterinara i bio je već dva puta na terapiji inekcije i tablete lječio mu se laringitis s tim da mu bude lakše jedan kratki period i onda mu se kašalj vrati njegov veterinar mi je rekao da to nije strašno da će proći samo od sebe samo za duže vrjeme medjutim mene zanima da li postoji neki sirup ili nešto slično da mu to izlječim.  Još jedno pitanje imao je krpelja koji sam mu izvadila i dezinficirala  to mjesto sad ima krasticu koja ne otpada. Koliko vremenski treba da bi otpala?
Unaprijed hvala.
Marijana

O:  Više o kašlju u pasa i uzrocima već je ranije opisala kolegica Dragica Nemeš, dr.vet.med. u odgovoru Kašalj i promjene na dušniku psa.S obzirom na opisano stanje Vašeg ljubimca, svakako je za preporučiti ponovni odlazak u veterinarsku ambulantu. Naime, za upotrebu u veterinarskoj medicini registriran je sirup Atussin (Vetoquinol) koji se izdaje u veterinarskim ljekarnama isključivo na veterinarski recept.

Dakle, tek na osnovu pregleda u veterinarskoj ambulanti i nalaza pretraga može se donijeti dijagnoza i propisati sirup kao terapiju ili potporu terapiji.

Vezano pak uz krasticu koja je nastala nakon uboda krpelja, općenito se smatra kako je do potpunog zaraštavanja rane, ukoliko nema komplikacija procesa, potrebno oko 10 dana

Dok kod ovako malih oštećenja kože moguće je već nakon 5-6 dana da krastica otpadne i ispod nje se ukaže nova koža, nešto svjetlije boje od okolne. Ipak, mora se imati na umu kako svaka rana prilikom zaraštanja izaziva osjećaj svrbeža čime se proces zaraštavanja produljuje jer psi obično češanjem skinu krastu prerano, prije nego li se epitelizacijom saniralo oštećenje. Tako, za brže zaraštavanje rana, u ljekarnama Pet centra možete nabaviti Cink vitaminsku mast koja sadrži cink oksid i riblje ulje.


Svakako bih željela skrenuti pozornost i na bolest piroplazmozu, koju krpelji prenose psima a može imati i fatalne posljedice po zdravlje ljubimca pa pratite njegovo ponašanje. Uočite li potištenost, odbijanje hrane i vode, eventualno povraćanje te promjenu boje mokraće u crvenkastu ili smeđkastu boju, promptno se uputite sa ljubimcem u Vašu veterinarsku ambulantu kako bi se poduzelo pravovremeno liječenje. Osim navedenoga, preporučila bih Vam da ljubimcu, ukoliko već niste, stavite neku od zaštita od vanjskih parazita (ampulu, sprej ili ogrlicu).

OZNAKE: