Povratak

Dugotrajni proljev uz povremeno povraćanje - sumnja na gastroenteritis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar,Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam kuju rotvajlera i ima proljev već mjesec dana. Proljev je jako bijele boje, slično vodi iz slavine. Veterinar mi je dao Diadog tablete, Pratel i Euroxil. Ništa nije pomoglo. Ja sam kupila Linex kapsule i Seldiar, također ništa. Moram naglasiti da povremeno podriguje i povrati tu i tamo, uz svekodnevne proljeve. Molim vas pomozite.
Tanja

O: U slučaju Vaše kuje se najvjerojatnije radi o gastroenteritisu - upali sluznice želuca i crijeva koja rezultira povraćanjem i proljevom, a moguće virusne etiologije.

Da bi se sa sigurnošću utvrdio uzrok proljeva, trebalo bi napraviti dodatne pretrage - bakteriološku i virusološku pretragu fecesa ili bris sluznice, te pretragu krvi i pretragu jetrenih enzima. Nakon dobivenih nalaza bi trebalo poduzeti daljnju terapiju.

Dugotrajni proljev jako iscrpljuje organizam jer se tako gubi tekućina i elektroliti koji se moraju nadoknađivati infuzijama. Gubitkom tekućine dolazi do cirkulatornog kolapsa, snižavanja krvnog tlaka, a na taj način i do oštećenja svih vitalnih organa zbog loše opskrbe hranjivim tvarima. Osim toga, hranjive tvari se najvjerojatnije niti ne resorbiraju iz hrane koju životinja pojede jer je oštećena sluznica.

U svakom slučaju, proljev Vaše ljubimice predugo traje, tako da Vam preporučam da ju ponovno odvedete kod veterinara ili na Veterinarski fakultet u Zagrebu, Kliniku za unutrašnje bolesti. Prema opisanom, bili ste jednom kod veterinara i propisana terapija nije djelovala, ali preporučljivo je psa odvesti na kontrolu kod istog veterinara, kako bi poduzeo nešto drugo.

Ako je u pitanju virusni gastroenteritis, propisani antibiotik Enroxil neće izliječiti psa, ali će spriječiti sekundarnu bakterijsku infekciju i u takvim slučajevima je indicirano davanje antibiotika. O spomenutom antibiotiku Enroxilu je pisala kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

O proljevu i povraćanju u pasa je pisala kolegica Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

U slučajevima dugotrajnih proljeva i nakon antibiotske terapije dolazi do disbalansa crijevne mikroflore, tj. korisne bakterije, koje sudjeluju u procesima probave, budu uništene te prevladaju patogene i nekorisne bakterije. Stoga je potrebno nakon svake antibiotske i antiparazitarne terapije dati  probiotike kroz dva tjedna.

U ljekarnama Pet centra možete pronaći preparate koji sadrže probiotike i prebiotike, a to su Canizyme prah (sadrži probavne enzime, probiotike i vitamine B kompleksa) te Florentero tablete i pasta (sadrže probiotike i vitamine B kompleksa).

Osim toga, iznurenim životinjama je potrebno davati ili i/v infuzije ili preparate za rehidraciju oralno, kao što je  Royal Canin Rehydration support u prahu (sadrži elektrolite i razrijeđuje se vodom) te instant prah ili hranu za oporavak Royal canin Convalescence instant ili Convalescence support konzerve, Hill's a/d konzerve te Eukanuba High Calorie konzerve.

U ljekarnama Pet centra možete pronaći i medicinsku hranu za slučajeve poremećene probave proizvođača Hill's (Canine i/d), Royal Canin i Eukanuba (Intestinal),  koje su lakše probavljive i stoga ne opterećuju probavni sustav.

U nekim slučajevima se i alergija na hranu manifestira takvim probavnim simptomima, tako da bi i medicinske hrane prilagođene alergijama na hranu mogle pomoći, primjerice Hill's d/d, Royal Canin Hypoallergenic ili Sensitivity control te Eukanuba Dermatosis.

Znači, na prvom mjestu preporučam Vam da se obratite za pomoć u veterinarsku ambulantu za male životinje, veterinarsku kliniku ili bolnicu ili na Veterinarski fakultet.

Nadam se će Vam sve ove informacije koristiti i da će Vaša kuja dobiti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr