Povratak

Dugotrajni začep crijeva kod starijeg psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ženku bernardinca i već nekoliko dana nema stolicu. Odvela sam ju kod veterinara koji je rekao da probam s kuhanim rižom i uljem ili jogurtom. Nije htjela pojesti ništa. Vidim da pati, a mačak je stalno uz nju i liže je. Ponovno sam je odvela kod drugih veterinara, ali svi su mi rekli da smatraju da nije potrebno ništa činiti jer pas ima 10 godina, što je očekivana dob starosti bernardinaca. Iako je već kuja malo slijepa i gluha, željela bih joj nekako pomoći. Ne želim je odvesti da je uspavaju. Mislim da kad bi riješila problem s probavom, ona bi ponovo živnula.
Hvala!
Elena

O: Začep crijeva (opstipacija) u pasa obično je izazvan stranim tijelom ili neadekvatnom prehranom. Također uzrok ovoga stanja može biti prirođena sklonost začepu, autoimune bolesti, manjak kretanja, parazitarne invazije, pritisak povećane prostate na debelo crijevo, tumori u okolini anusa, ozljede kralježnice.

Ako Vaš pas do sada nije imao sličnih problema, najvjerojatnije je ovo stanje izazvao niz promjena vezanih uz starenje. Naime, kod starijih pasa se rad čitavog organizma postepeno usporava pa tako i motilitet crijeva. Stariji psi se manje kreću, skloniji su debljanju, više spavaju... što također pridonosi nastanku začepa.

Kod začepa pas pokušava defecitirati, vrti se u krug, zauzima stav, tiska, bolno cvili, ali bez rezultata. Pri pojačanim grčevima izbacuje malo tekućeg smrdljivog sadržaja u kojem se često mogu naći i tragovi krvi. Ako začep traje duže, ispred mjesta začepa u crijevu se nagomilava hrana iz koje crijevo izvlači vodu pa je čep sve tvrđi i veći. Što se izmet duže zadržava u debelom crijevu, teže ga crijeva izbacuju prema van. U početku je mišićna stijenka napeta i u grču, ali s vremenom dolazi do njenog opuštanja i mlohavosti pa se crijevo još dodatno puni. Ako ovo stanje duže potraje može doći do odumiranja stijenke crijeva i njenog pucanja nakon čega se sadržaj crijeva izlije u trbušnu šupljinu, javlja se teški peritonitis i dolazi do uginuća.

Začep crijeva je hitno stanje i psu treba pomoć u veterinarskoj ambulanti u vidu klizmi tople vode, parafinskog ulja i  po potrebi i ricinusovog ulja na usta. Ako ni to ne pomaže kroz dan - dva  treba izvršiti operaciju (resekciju crijeva)  gdje se kirurškim putem odstrani zaostali sadržaj iz crijeva i nekrotični dio crijeva (ako je došlo do odumiranja sluznice). Psa treba nakon operacije držati na strogoj dijeti i davati mu samo tekuću hranu i antibiotike. Obično se psi oporave bez posljedica, što naravno ovisi o uzroku, težini općeg stanja i trajanju začepa.

Sa obzirom da ovo stanje kod Vašeg psa traje duže vremena, dio štetnih tvari se već resorbirao u krvotok i opće stanje psa pogoršalo, pa treba imati na umu da svaki operativni zahvat predstavlja rizik. Prognoza i terapija ovisi o stanju u kojem se nalazi Vaš pas, kao i o uzroku. Vaš veterinar bi trebao napraviti niz pretraga (opći pregled životinje, rektalnu pretragu,rendgenološku pretragu, napraviti krvnu sliku, EKG.) i u dogovoru sa Vašim veterinarom bi se trebali odlučiti za zahvat koji je vama najprihvatljiviji.

Nakon oporavka trebate strogo paziti  na prehranu Vašeg psa. U našoj ponudi je hrana za pse sa gastrointestinalnim problemima: Hills w/d (suha ili u konzervi) koja ima smanjen udio masti i povečanu količinu netopivih vlakana za pomoć regulacije crijevne peristaltike i smanjeno naprezanje prilikom defekacije; zatim Royal Canin (suha ili u konzervi) - Weight control koja osim smanjivanja tjelesne težine pomaže i kod kolitisa i začepa crijeva; Eukanuba sensitive digestion (suha). Također je nakon oporavka potrebno prilagoditi prehranu dobi Vašeg psa, pa postoji hrana za starije pse, koja je lakše probavljivija i jača imunosni sustav, koji je u starijih pasa nešto slabiji. U našoj ponudi imate senior hranu od Eukanuba, Hill's, Brit, Royal Canin.

Uspavljivanje psa je krajnja mjera koja se provodi u slučaju kada ni jedna terapija ne pomaže, a životinja trpi teške bolove. Ta odluka je vrlo teška i treba je donijeti sam vlasnik.

Detaljnije informacije vezane uz ovu temu možete pročitati i  u prijašnjim odgovorima mojih kolega ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr