Povratak

Dva psa u istom domu i odabir spola novog ljubimca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Zanima me kakva Vi iskustva imate sa pudlama jer ja i dečko planiramo kupiti dvije pudle. Pa nismo sigurni da li da kupimo muško-žensku kombinaciju ili ženka-ženka, mužjak-mužjak? Ja cijeli život imam pudle. Međutim, nikada nismo imali dvije u isto vrijeme. Prvo smo imali ženku, nakon nje dečka i sada opet imamo ženku i naravno, koliko ima sličnosti kod njih toliko su i različiti bez obzira što su ista pasmina. Pa eto, tek toliko da nam date neki savjet i preporuku u vezi te kupovine. Bila bih Vam jako zahvalna! Slađana

O: Općenito o pudlama i njihovim karakteristikama pisala je više kolegica Danijela Biban, dr. vet. med. u ranijem odgovoru Pudla - osnovne karakteristike i težina šteneta.

Što se tiče spola, odabir ovisi prvenstveno o Vama i Vašim željama.

Ženke su općenito gledano manje po veličini, privrženije su i toplijeg su temperamenta.

Također, zbog svog majčinskog instinkta neki će ih uzgajivači preporučati kao bolji izbor nego mužjake za obitelji s djecom. Drugo što je potrebno uzeti u obzir kod kuja je spolni ciklus pa ukoliko se niste spremni nositi s tjeranjem i svim posljedicama koje uz njega idu, onda je najbolje razmišljati o sterilizaciji.

Što se tiče mužjaka, oni su više teritorijalni nego ženke pa tako znaju postati i dosta agresivni ako osjete da drugi pas želi zauzeti njihov teritorij. U tu svrhu često markiraju područje urinom što nekada zna biti problem ako to običavaju raditi u kući ili stanu. Također, kada se neka kuja u blizini tjera skloni su bježanju od kuće što ponekad može vrlo biti opasno (borbe s drugim mužjacima, trčanje po cesti itd.). S druge pak strane mužjaci su vrlo energični i razigrani.

Što se tiče držanja para, idealna je kombinacija ona suprotnog spola odnosno mužjak – ženka. Vrlo često se zna dogoditi da se psi istog spola tuku, nekada čak i do smrti. Tako će dominantan mužjak, u kombinaciji s drugim mužjakom, postati još i dominantniji prema drugim psima nego što bi normalno bio. Dvije ženke pak znaju biti još i gore nego mužjaci što se tiče borbe. To je zato što će ženke teže popustiti da je ona druga "jača", dok će mužjaci to ipak nešto lakše napraviti iako će to više uzeti k srcu. Neki uzgajivači napominju i to da se prilikom suživota dvaju pasa istog spola umanjuju radne sposobnosti pa je to razlog zašto ih oni drže zajedno samo kraći period.

U svakom slučaju kakvu god odluku donijeli nadam se da ćete biti zadovoljni i da će Vam ove informacije biti od koristi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr