petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Partner i ja odlučili smo se za još jednoga psa, dvomjesečno štene (mješanac newfoundlanda), a već imamo devetomjesečnu ženku (mix golden retriver/newfoundland). Zanima nas postoji li opasnost od toga da će se u određenom periodu mužjak ponašati previše zaštitnički prema ženki kada budu u okružju drugih pasa? Kako uopće izbjeći takvo ponašanje? Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru. Lijep pozdrav, Nađa

O: Svi psi, bez obzira na pasminu, tijekom odrastanja i razvoja prolaze kroz različite faze – fizičke, mentalne i psihološke.

Etolozi koriste termin „kritično razoblje“ kako bi opisali specifične periode u životu u kojima određena iskustva mogu imati trajni utjecaj na psihološki razvoj.

Faze razvoja su:

- Neonatalno razdoblje (od rođenja do 12 dana starosti)
- Prijelazno razdoblje (od 13-20 dana starosti)
- Period socijalizacije (od 3 do 12 tjedana starosti)
- Uspostavljanje statusa (od 10 do 16 tjedana)
- Adolescentna dob – pubertet (od 5 do 18 mjeseci)
- Zrela dob (od 1 do 4 godine)

Socijalizacija je navikavanje ili prilagođavanje okolini, novim stvarima i uvijetima okoliša. Svaka životinjska vrsta je drukčija te ima određeni vremenski period u kojem se asimilira i prihvaća stvari unutar svoje okoline. Nakon tog perioda, životinja povećava odstojanje prema novim stvarima koristeći se borbom ili bijegom pred onim na što nije navikla.

Kod pasa, kritični period socijalizacije zatvara se u razdoblju između trećeg i petog mjeseca starosti, ovisno o pasmini i osobnosti. Socijalizacija šteneta iznimno je važna za budući emocionalni i psihički razvoj Vašeg psa. Kakav će pas biti kada odraste, kako će se ponašati i prihvaćati svijet oko sebe uvelike ovisi o ranoj i pravilnoj socijalizaciji. Sve češće se vlasnike potiče da sa socijalizacijom štenadi počnu rano – što ranije to bolje – najbolje između 8. i 11. tjedna starosti.

Dakle, poanta je da Vašeg ljubimca koji je u adolescentnoj fazi učite dobrom ponašanju i polako i sustavno privikavate na nove uvjete. Ponašanje kojeg se vi bojite, dakle da će se mladi mužjak, kada dostigne spolnu zrelost početi pretjerano zaštitinički ponašati u blizini drugih pasa, ustvari je normalno ponašanje mužjaka jer će Vašu drugu ljubimicu prihvaćati kao svoj čopor odnosno kao svoju ženku.

Danas postoje mnoge škole i centari za edukaciju vlasnika, školovanje i ponašanje pasa u kojima obrazovani stručnjaci, etolozi, znanstveno dokazanim metodama pokušvaju educirati vlasnike na koji način pristupiti svojem ljubimcu i kako se ponašati u ključnim trenucima u svakoj razvojnoj fazi psa.

U kojoj mjeri će Vas ljubimac iskazivati zaštitničko ponašanje odnosno hoće li ono prerasti u agresivno možete se posavjetovati sa stručnjacima za odgoj i ponašanje pasa. Neki stručnjaci navode da je u takvim situacijama, ako pas neće biti namjenjen u danjem rasplodu, preporučljivo da ga se kastrira, odnosno umanji utjecaj hormona na njegovo ponašanje.

OZNAKE: