Povratak

Edukacija i socijalizacija pasa: kada je najbolje krenuti sa školom za odgoj i edukaciju?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo Mopsa starog 4 mj, zanima me da li je premlad da se vodi na neku obuku o ponašanju ili nešto tako slično, ili imate neki prijedlog?  Zanima me zbog toga jer sam negdje pročitala da je ta pasmina jako tvrdoglava pa se ne isplati ići na to? Do sada ga nismo puštali sa povodca, ali primjetili smo da kada izađemo van u šetnju jako povlači uzicu,n aravno kada se nakon nekog vremena umori onda je ok, pa onda neznam kako će shvatiti da kad nema povodca da mora hodati uz mene. Hvala. Sandra

O: Mops je druželjubiva i inteligentna pasmina pasa koja je prema Međunarodnoj kinološkoj organizaciji (FCI-Fédération Cynologique Internationale) pozicionirana u Grupu 9 (psi za pratnju i razonodu), Sekciju 11 (mali dogoliki psi).  Ovu pasminu pasa krase mnoge osobine poput osjećajnosti, privrženosti, prilagodljivosti, jednostavnosti. Međutim, mnogi uzgajivači kao i vlasnici ove pasmine pasa se slažu da su ujedno psi ove pasmine nerijetko i tvrdoglavi, pretjerano samouvjereni te stalno pokušavaju manipulirati s okolinom. Iz tog razloga, rad, socijalizacija i vježba s ovom pasminom je izrazito važna u svrhu ne samo edukacije nego i pravilne socijalizacije i prilagodbe za naš (ljudski) način života.

Kao i kod mnogih drugih pasmina pasa, stručnjaci na području odgoja i socijalizacije pasa slažu se da je idealno vrijeme za početak "rada" s njima u dobi od 12 tjedana života pa sve do 6 mjeseci. Naravno, ovdje je bitno napomenuti da se i mopsi kao i svi drugi psi mogu i u starijoj dobi socijalizirati i educirati, ali je za to onda potrebno izdvojiti nešto više vremena kao i više truda.

Razlog za relativno rano učenje i rad s ljubimcem je u činjenici da se s njima može puno brže i lakše raditi. Rad se osniva na kratkotrajnim ponavljanjima određenih radnji koje se za pozitivnu reakciju nagrađuju poslasticama.

Naravno, u školama za odgoj i edukaciju pasa instruktori rade i sa samim vlasnicima. Naime, na takav način se i oni educiraju, a sve kako bi prikladnim pristupom potpomogli ljubimcu da savlada postavljene zadatke, da u određenim situacijama postupe ispravno te da određenim postupcima predvide, preveniraju ili isprave pojavu neprikladnog ponašanja.

Više korisnih savjeta o ovoj temi možete potražiti na adresi škola za odgoj i edukaciju pasa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr