franjo_hrgota


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Pitam se štiti li stvarno psa cjepivo protiv enhinokokoze? Imam kujicu 3 godine, malog je rasta i cijepljena svake godine protiv bjesnoće i enhikokoze. Jednom je pobjegla za vrijeme tjeranja i parila se (ne znam ima li taj pas tu bolest) pa je li je to cjepivo i malo moglo zaštititi? Sasvim je normalna, ima normalan apetit, igra se i ponasa sasvim normalno, izmet joj je isto normalan. Hvala na odgovoru. Matea

O: Ehinokokoza je parazitarna bolest pasa, koju uzrokuje mala pasja trakavica: Echinococcus granulosus. Ona parazitira u tankom crijevu psa i tretman protiv ove trakavice kod nas je obavezan jedanput godišnje i to prilikom cijepljenja pasa protiv bjesnoće, nekim od pripravaka koji sadrže prazikvantel.

Tableta protiv parazita koja se dobije u veterinarskoj ambulanti, kada se psa vodi na cijepljenje protiv bjesnoće, upravo služi tome. Ova dehelmintitacija psa, dakle, nije cijepljenje, već jednokratni tretman protiv male pasje trakavice.

Cijepljenje pruža efektivnu zaštitu od određenih, bakterijskih ili virusnih, bolesti kroz određeni period, što ovdje nije slučaj. Nakon ovakve dehelmintizacje, pas se može invadirati razvojnim oblikom parazita već nakon nekoliko dana.

Međutim, razvoj parazita je složen, a za samo invadiranje psa nužno je da pojede iznutrice svinje ili preživača, što je danas sve rjeđe i rjeđe. Zbog toga, epizootiološke kriterije zadovoljava i tretman protiv parazita jednom na godinu. Nekada je bolesti bilo više, kada su se kolinja masovno provodila u suspektnim higijenskim uvjetima i bez dovoljno prosvijećenosti onih koji su to radili.

Važno je napomenuti kako je ehinokokoza bolest koja se prenosi na ljude i to na puno lakši način, nego što se prenosi na pse.

Dodatno o ovoj temi možete pričitati u odgovoru Trakavice koje parazitiraju kod pasa - dijagnoza i liječenje.

OZNAKE: