Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: U slučaju našeg štenca utvrđeno je da se radi o alergiji, ali ne zna se na šta. Vetreinar je rekao da je moguća alergija na hranu, kontaktna alergija ili respiratorna alergija, te da je potrebno provesti eliminacijsku dijetu kako bi se utvrdio mogući alergen u hrani. Zanima me da li su moguće kakve posljedice na rast i razvoj budući da su sve hipoalergijske hrane niskoproteinske, s malim postotkom masti, niskom količinom kalcija i fosfora, a ipak je riječ o štenetu gigantske pasmine. Smiju li se štencu koji je na eliminacijskoj dijeti dodavati kalcij i fosfor u prehranu? Postoji li hrana kojom bi se mogla provesti eliminacijska dijeta, a da je prilagođena štenetu? Hvala (po stoti put)!!!! Lidija

O: Alergije su jedne od najčešćih problema na koje se žale vlasnici kućnih ljubimaca. No, činjenica je da u prvoj godini života mali broj štenaca ima problema s alergijama (svega 10-tak%).

Općenito, alergije na hranu obuhvaćaju oko 10% svih alergija koje se mogu javiti u pasa. Treći je po učestalosti uzrok nakon alergije na ugriz buhe i atopiju (inhalaciona alergija). Cjelokupni proces senzibilizacije psa na određenu tvar u hrani i komplicirani odgovor antitijela koji se javlja u probavnom sustavu još uvijek nije u potpunosti razjašnjen. Unatoč nedostatku razumijevanja konkretnog razvitka bolesti postoji veliko znanje o simptomima, kako dijagnosticirati alergiju te kako je liječiti.

Čest je slučaj da se kod pasa s alergijom na hranu istovremeno manifestira i inhalaciona alergija ili neka od kontaktnih alergija. Histaminske reakcije obično su vidljive kao male kožne erupcije, osipi, ispadanje dlake, svrbež, vlažni dermatitis i infekcije uha. Psi se tada pretjerano ližu, grickaju, češu ili trljaju uz predmete kako bi si olakšali situaciju no tada većinom pogoršavaju stanje sekundarnim bakterijskim infekcijama.

Istraživanja su pokazala kako su nekoliko tvari češći uzroci alergija na hranu za razliku od ostalih. Po slijedu učestalosti u pasa su: govedina, mliječni proizvodi, piletina, pšenica, jaja, kukuruz i soja. Da se primijetiti kako se radi o sastojcima koji su najčešće prisutni u hranama za pse. Ono što determinira da li neki sastojak hrane izaziva alergiju ili ne bazirano je na strukturi i veličini glikoproteina u hrani. Što se tiče dodataka prehrani (vitaminsko-mineralni) potrebno je provjeriti izvor minerala te ukoliko je prihvatljiv slobodno se daju štencu.

Liječenju alergija na hranu pristupa se na način da se psu ponudi hrana pripremana kod kuće ili pak ona proizvedena za takvu indikaciju (medicinske hrane). Eliminacijska dijeta sastoji se od hranjenja psa novim izvorom bjelančevina i ugljikohidrata (s kojima pas još nije došao u kontakt - kunić i riža, divljač i krumpir, losos i riža i sl.). Glavni način isključivanja alergije na hranu je eliminacija svega s čim pas može doći u kontakt, a ponekad je potrebno i do 60 dana dok se organizam pročisti od alergenih tvari. Osim primjerene prehrane trebaju se isključiti i poslastice osim ako nisu gotovo istog sastava (a naročito bjelančevine) kao i hrana. Od igračaka morate ukloniti sve one za žvakanje poput kosti od goveđe kože ili svinjske nogice, grkljane i sl. Ovo zvuči kao vrlo lagano no treba se toga strogo pridržavati jer u suprotnom neće imati nikakvog efekta. Svaki pogrešan zalogaj vodi Vas na početak.

Mladi psi koji rastu, a naročito oni gigantskih pasmina imaju posebne nutritivne potrebe tako da ona hrana pripremljena kod kuće s jednim izvorom bjelančevina i ugljikohidrata bez dodataka multivitamina i masnih kiselina nije primjerena čak i kroz tako kratko vrijeme njegova života. Stoga se preporučuju gotove posebne medicinske hrane (Hills d/d, Eukanuba Dermatosis, Royal Canin Sensitivity Control), ali uvećane preporučene dnevne doze za najmanje 20%.

Osim toga, na izbor imate Purina Pro Plan hranu za štence s lososom i rižom koja je primjerena osjetljivim psima.

Terapija alergija na hranu je vrlo jasna. Ali iz razloga što mnogi drugi problemi mogu dovesti do ispoljavanja vrlo sličnih simptoma a većina životinja pati od drugih problema osim alergije vrlo je važno isključiti ostale uzroke kao takve i liječiti ih. Atopija, alergija na ugriz buhe, hipersenzibilitet unutarnjim parazitima, sarcoptes šuga, te infekcija bakterijama ili kvasnicama koje mogu rezultirati simptomima vrlo sličnim alergiji na hranu. Kad se svi ostali uzroci isključe ili izliječe tada je najbolje započeti eliminacijsku dijetu.

OZNAKE: