Povratak

Engleski buldog

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam muško štene engleskog bulldoga staro 3 mjeseca. Čuo sam da njima svako malo treba čistiti analni otvor da im se ne zagnoji. Je li to istina i zanima me ako ima još kakvih sitnica uvezi te pasmine i njenog održavanja što bih trebao znati? Hvala,
Mario

O: Engleski buldog je snažan, hrabar, srčan, staložen i ponosan pas. Usprkos svojoj prijateljskoj pojavi, on je utjecajan i miran pas izvrsnog karaktera. Idealan je partner za igru sa djecom i stvara vrlo čvrstu vezu sa svojim vlasnikom.

U životu u gradu poželjna je redovita rekreacija. Treba paziti na vrućinu jer je ne podnosi dobro.

Savjetuje se dnevno četkanje. Posebnu pažnju treba obratiti na njegu nabora kože na licu (npr. Karlie i Canina vlažnim maramicama) da se izbjegnu iritacije kože.

Skloni su alergijama, što se može držati pod kontrolom specijalnom hranom namijenjenom upravo za preosjetljive pse. Od tuda i bojazan da se analne vrećice trebaju često prazniti.

Analne žlijezde nalaze se u području anusa, obostrano otprilike dva i pol centimetra unutar otvora anusa. One izlučuju mirisne izlučevine i kada god pas vrši veliku nuždu te se žlijezde automatski stisnu i na taj način doda se izmetu snažni miris njihove izlučevine. Miris analnih žlijezda se odnosi na signaliziranje individualnog identiteta, odnosno individualno markiranje, tj. ostavljanje vlastite "posjetnice" psa.

Ponekad u vrijeme tjeranja vlasnici primjete da pas ima jači miris, a često su i žlijezde punije. Kada su psi pretili ili se iz nekog razloga manje kreću, to isto može potaknuti njihovo jače punjenje. Psi koji su boravili vani pa se nađu nakon toga u stanu također će imati brže napunjene žlijezde.

Razne poslastice koje nisu za pse, a najčešće je to ljudska hrana, mogu potaknuti alergijsku reakciju na koju će pas reagirati punjenjem analki. Također je i obrnuta situacija, znači iz nekog razloga nepražnjenje analnih vrećica (npr. suženi odvodni kanalić ili navedeni razlozi punjenja analki) može dovesti do alergijske reakcije na koži zbog nakupljenog sadržaja.

Preventivno češće istiskivanje analki (a ponekad i ispiranje, ovisno o izgledu istisnutog sadržaja) provodi se ovisno o težini slučaja jednom mjesečno pa čak i češće. Za preventivno istiskivanje bez prethodnih znakova koji se javljaju ako su analne žlijezde pune (nemir, češkanje, grickanje šapa i područja iznad repa, povlačenje stražnjice po tlu, bolno defeciranje, lizanje po anusu i oteklina u području anusa) nema potrebe ako je osigurana pravilna hranidba, redovite šetnje i izbjegavanje hranjenja sa hranom koja nije za pse.

O bolesti analnih vrećica pisala je kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

Što se tiče drugih problema koji su česti kod ove pasmine, od problema s očima može se pojaviti entropija, konjuktivitis i upala žlijezde ispod trećeg kapka, koju će u tom slučaju biti potrebno odstraniti kirurškim putem, najčešće jedno i drugo oko se sanira.

Kako vrlo brzo rastu, treba paziti da se ne dogode oštećenja zglobova u ranoj dobi, koja kasnije vode kroničnom osteoartritisu i povećavaju mogućnost pojave displazije kukova i laktova. Zato se preporuča hranidba hranom superpremium kvalitete za štence velikih pasmina (npr. Brit Care Junior Large - hipoalergena hrana, Royal Canin Maxi Junior ili Bulldog Junior,  Hill`s Puppy Large Breed, Eukanuba Puppy Large i Pro plan Puppy Large Robust) ili hranama premium kvalitete (npr. Alleva Puppy & Junior Medium/Large, K-9 Growth Large Breed i Dog Chow Junior Large Breed).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr