Povratak

Engleski buldog - porod i briga za štence

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Interesuje me koliko su često komplikacije prilikom porođaja engleskog bulldoga (carski rez), koliko često majka i štenci uginu i koliko u prosjeku štenadi majka okoti. Lijep pozdrav, Konstantin

O: Kod engleskih buldoga uglavnom se obavlja umjetno parenje, a teško se oštene jer štenci imaju velike glave pa se i carski rez radi planski, tj. 61. dan od parenja (podrazumijeva sa da vlasnici točno znaju kada je kuja parena).

Na dan obavljanja operativnog zahvata, kujici se uskraćuje hrana.

Kod prirodnih poroda rizik je velik po život i kuje i štenaca.

Kujica buldoga je, u pravilu, nespretna i ne zna se brinuti o mladima, može ih nenamjerno zgnječiti ili zapostaviti pa ih je najbolje staviti zasebno u grijanu kutiju s infracrvenom žaruljom, koja mora biti na pravoj udaljenosti od štenadi da im ne bi bilo pretoplo. Svaka 2 sata vlasnik mora stavljati štence na sisu i praktički učiti kujicu kako se brinuti o štencima. Štenadi je ponekad potrebno otvoriti usta i stisnuti kujici bradavicu kako bi štencu na jezik kapnula kap mlijeka, kako bi on refleksno započeo sa sisanjem. Kad se štene najelo, treba mu izmasirati trbuščić, ukoliko to ne napravi mama, i ponovno ga maknuti od ženke.

Uzgoj prva 3 mjeseca je vrlo naporan. Vlasnik štence treba svaka 2 sata nahraniti, po danu i po noći, s obzirom na to da majka buldogica to ne zna uvijek sama obaviti. 

Kuja u prosjeku ošteni do 5 štenaca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr