Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam pudlicu staru 7 godina i ponekad ima napadaje. Cijeli dan je normalna i onda odjednom izgubi kontrolu. Počne se "bacati". To traje samo nekoliko sekundi, i onda je opet sve po starom. Kao da se ništa i nije dogodilo. Meni izgleda kao da ne zna ni gdje je ni što je. Da li mi možete reći u čemu je problem? Je li to zbog starosti ili zbog nečeg drugog? Molim Vas odgovorite! Hvala. Anita

O: Kod Vašeg se psa najvjerojatnije radi o epilepsiji. Ona je jedna od najčešćih neuroloških bolesti, a predstavlja poremećaje živčanog sustava koji se javljaju zbog prekomjernog i nepravilnog izbijanja živčanih impulsa u mozgu.

Iako se slika epilepsije najčešće povezuje s velikim napadom (koji protječe vrlo dramatično: životinja trza mišičjem, gubi svijest i slini), ovo oboljenje može se manifestirati i vrlo blagim, gotovo nezamjetnim epizodama, odnosno napad može odgovarati onom koji opisujete u Vaše pudlice.

Epileptički napadaji se prema vrstama dijele na parcijalne i generalizirane napadaje.

Parcijalni mogu biti jednostavni ili kompleksni, što će ovisiti o lokalizaciji epileptičkog žarišta u mozgu. Oštećenja mogu zahvatiti motorički ili senzorni dio mozga.

Generalizirani napadaji karakterizirani su izbijanjem u širokom području mozga, bez lokaliziranog početka, s poremećajem svijesti.

Toničko-klonički oblik ovih napadaja (grand mal) karakteriziran je padom životinje na pod i tipičnim grčenjem mišića. Pas grčevito diše, ugrize se za jezik, mokri bez kontrole i izgubi svijest. Ovo je najdramatičniji oblik svih epileptičkih napadaja.

Apsans ili mali napadaj se najčešće javlja u mlađih jedinki, a karakterizira ga nagli i kratkotrajni poremećaj svijesti bez rušenja.

Tijekom napadaja može se javiti grčenje mišića, smetnje osjeta, vida, njuha, sluha, kao i djelomični ili potpuni poremećaj svijesti.

Iako su uzroci epilepsije različiti, sam proces starenja ima epileptogeni učinak na neurone mozga izazivajući najčešće pojavu parcijalnih epileptičkih napadaja.

Više o epilepsiji, njenim uzrocima i postupku s oboljelom životinjom možete pročitati u rubrici:/ Pitajte naše veterinare/ Psi:
Epilepsija; 19.02.2007.
Epilepsija

OZNAKE: