Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zbog simptoma upale uha odveli smo psa, pasmine newfoundland, na pregled kod veterinara. Uzeli su mu bris uha i nakon analize utvrdili su da ima bakteriju escherichia coli. Veterinar nas nije baš previše obavijestio o uzroku i posljedicama pa me zanima s čime se mogao zaraziti, kakvi su izgledi za potpuni oporavak, i da li postoji mogućnost da se ta bakterija prenese na čovjeka? Koju bi vi terapiju preporučili? Terapija koju koristi, a koju mu je preporučio naš veterinar, su tablete Enroxil i Otonazol kapi.
Zahvaljujem se unaprijed,
Maja

O: Escherichia coli je patogena, Gram-negativna bakterija, koja spada u porodicu Enterobacteraceae. Normalni je stanovnik donjih dijelova probavnog sustava svih sisavaca, gdje zajedno sa ostalim crijevnim bakterijama sudjeluje u proizvodnji vitamina B-skupine i vitamina K.

Ukoliko se ova bakterija namnoži, zbog smanjene lokalne otpornosti organizma, postaje patogena (izaziva bolest).

Escherichia coli se, osim u crijevima i fecesu, može naći i u otpadnim vodama ili hrani, kontaminiranim fecesom. Karakteristično je za ovu bakteriju da stvara jaki toksin, koji djeluje na sluznicu crijeva, pa može uzrokovati hemoragični gastroenteritis. Osim crijevnih infekcija, ova bakterija izaziva infekcije mokraćnih puteva, peritonitis (upalu potrbušnice), mastitis i drugo. Inkubacija traje ovisno o patogenosti soja, a u prosjeku se prvi simptomi jave za 14 dana.

Klinička slika ovisi o tome koji je organski sustav zahvaćen. Uglavnom se radi o crijevnim infekcijama koje se manifestiraju izrazito jakim proljevom koji može biti od vodenastog do hemoragičnog (krvavi).

Liječenje se zasniva na davanju adekvatnih antibiotika.

Profilaksa se sastoji u redovnom pranju ruku, te svih namirnica namijenjenih konzumaciji.

Escherichia coli je patogena i za čovjeka. Putevi širenja uglavnom su isti kao i kod životinja - direktni kontakt sa oboljelom životinjom (ili čovjekom - preko prljavih ruku) ili njenim fecesom, te indirektno - preko hrane i vode kontaminirane uzročnicima (npr. neoprano voće i povrće kontaminirano fecesom, nepasterizirano kravlje mlijeko porijeklom od krave sa coli-mastitisom, pasterizirano mlijeko koje je sekundarno zagađeno i slično).

Naveli ste da je Escherichia coli izdvojena iz brisa uzetog iz uha Vašeg psa. Iako to nije tipično mjesto nalaza ove bakterije, postoji mogućnost da se pas inficirao ili kupanjem u vodi kontaminiranoj fecesom (potok, jezero, rijeka...) ili dodirom npr. osobe koja je na neopranim rukama prenijela bakteriju.

U terapiji bih se svakako složila s kolegom, budući je Enroxil antibiotik širokog spektra, koji djeluje na brojne Gram-pozitivne i Gram-negativne mikroorganizme, a između ostalih i na infekcije koje uzrokuje Escherichia coli. Osim toga, biti će potpora terapiji s Otonazolom (za upalu uha).

OZNAKE: