franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Imam akitu inu staru 12 mjeseci mužjaka i hranim ga Royal caninom maxi junior. Pošto mi je malo poskupa postala ta hrana, htio bih da pređem na neku drugu. Možete li mi reći nešto o hrani Italijanskog proizvođača Farmina kao i razliku između Farmine i Pro Plana? Hvala unaprijed. Dragan

O:
Farmina je veliki proizvođač hrane za kućne ljubimce, pod čijim okriljem se nalazi u stvari nekoliko robnih marki hrane. To su što se tiče pasa: Ecopet, Cibau, Team Breeder, Vet Life Formula, Fun Dog i ND (Natural and Delicious) Svaka od ovih linija proizvoda ima različite formulacije, ovisno o starosti, veličine pasmine i načina života kućnih ljubimaca. Slično je sa Purinom koja uključuje na našem tržištu Pro Plan, Dog Chow, Friskies i Darling za pse. S obzirom na veliku raznolikost proizvoda po pitanju sastava nemoguće je uspoređivati ih općenito; trebalo bi uspoređivati samo proizvode namijenjene istoj kategoriji i to određene robne marke.


Moja iskustva, kada je riječ o Farmini su vezana jedino za ND hranu za pse. O ostalim robnim markama, na žalost nemam konkretnih iskustava.Natural and delicious spada u superpremium kategoriju hrane a karakterizira ju da nema žitarica i da ima visok postotak proteina koji potječu iz mesa.

 Ova hrana sadrži i posebno birano ljekovito bilje, lako probavljive masti životinjskog porijekla a sadržaj ugljikohidrata je minimalan. Proizvođači ove hrane inzistiraju na pravilnom odnosu vitamina i minerala koji potječu iz voća i povrća. Vašem psu može odgovarati ND hrana za štence velikih pasmina, na bazi pilećeg mesa i nara. Što se tiče Pro Plana za štence velikih pasmina u ponudi su dvije vrste hrane i to Puppy Large Robust i Puppy Large Athletic. Puppy large robust je posebno formulirana hrana kako bi se zadovoljile specifične nutritivne potrebe velikih štenaca ( preko 25 kg mase u odrasloj dobi) robusne građe u dobi od 2 do 24 mjeseca starosti(Npr. Šarplaninci, Tornjaci i sl). Štenci velikih pasmina robusne građe prirodno su skloni sporijem metabolizmu (iskorištavaju manje energije) u odnosu na pasmine atletske građe. Ova posebno prilagođena hranidba podržava robusnu fizionomiju i ujedno pomaže održavanju pravilne tjelesne mase. Glavni izvor proteina je pileće meso.

Puppy Large Athletic je posebno formulirana hrana kako bi zadovoljio specifične nutritivne potrebe velikih štenaca (preko 25 kg mase u odrasloj dobi) atletske građe u dobi od 2 do 24 mjeseca starosti (npr. Njemački ovčar, Ridgeback a mislim da bi se tu mogao svrstati i Akita Inu). Štenci velikih pasmina atletske građe imaju različite nutritivne potrebe u donosu na štence robusne građe, poput visoke razine energije i bjelančevina, što pomaže u razvoju i održavanju snažne mišićne mase i zadovoljavanju visokih energetskih potreba. Glavna mesna komponenta je janjeće meso.U svakom slučaju, radi se o hranama iz superpremium kategorije, što znači da su visokokvalitetne i da će sigurno zadovoljiti potrebe Vašeg psa.

OZNAKE: