Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Možete li mi reći što predstavlja fenotip, a što genotip u genetici pasa?
Hvala. Marko

O: Fenotip su sve oznake ili osobine nekog organizma koje mu daju fiziološke i morfološke karakteristike, kao npr. boja dlake i očiju, visina, masivnost ili težina i ponašanje. Fenotip je dio genotipa ili onoga što je naslijedio od svojih predaka, a može se mijenjati utjecajem okoline.
Genotip je sveukupno naslijeđe ili "karta" sa svim genima ili podacima koji se mogu ili ne moraju ispoljiti, ovisno o dominantnosti zapisa ili gena.

Genotip određuje psa kao vrstu sisavca, karakterističnog izgleda i ponašanja, dok uzgajivači biraju i kombiniraju jedinke prema određenoj boji, dlaci, konstituciji, ponašanju i stvaraju novi fenotip, tako na svijetu postoji oko 400 vrsta pasmina pasa. Naravno da može doći i do grešaka u "zapisu" (križanje u bliskom srodstvu, utjecaj lijekova, kemikalija i zračenja) i ispoljavaju se razne nepoželjne osobine ili mane kao sterilnost, srčane mane, deformacije kostiju, nerazvijenost plodova u maternici i drugo.

Na stranici www.britanskiovcari.info možete naći zanimljivi članak o bjelini kod pasa (fenotip!), a napisala ga je naša istaknuta uzgajivačica škotskih ovčara - Jasna Jalševac.

OZNAKE: