silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Molim Vas za jedan savjet. Imam štenca od 9 mj. unazad nekih mjesec dana i više imao je folikularni konjuktivitis, tri puta su mu oči strugane a četvrti put je dobio lokalnu i te folikule su mu bile spaljene. Cijelo vrijeme je bio pod Tobrex kapima /ili Tobradex/ i masti i to sigurno preko mjesec dana. Neko vrijeme mu oči u donjem dijelu nisu bile toliko crvene, no sada je ista stvar. Ne znam zašto mu nije rađen bris oka, ali ježim se pri pomisli da nas opet čeka repriza. Ima li nešto što mogu sama učiniti a da mu pomognem?
Možda neke kapi za konjuktivitis iz apoteke koje može uzimati duže vrijeme?
Sa štovanjem, Jadranka

O: Folikularni ili cistični konjuktivitis je upala koja se odvija na limfnim folikulima trećeg očnog kapka. Postoji više uzroka zbog kojih može  nastati ova  bolest i to:  mehaničkim nadražajima stranim tijelom, kao  posljedica kronične kataralne upale konjuktiva, kod koje se razvijaju  ciste  na žlijezdama trećeg očnog kapka, kao popratna pojava unutarnjih bolesti (štenećak i leptospiroza) ili kao posljedica alergije.

Bolest nastaje na oba oka, povećani limfni  čvorići  su žarko crvene boje i često se spoje pa izgledaju poput maline. Simptomi su obilno suzenje, otečena konjuktiva, fotofobija, izražen je jak svrbež, a može se izvrnuti kapak prema van. Bolest se uglavnom ponovi nakon nekog vremena.

Liječenje je operativno i medikamentozno. Nakon  struganja čvorića propisuje se antibiotik s kortikosteroidima.

O ovoj bolesti je pisao i kolega Dragan Vešović, dr.med.vet., u odgovoru naslovljenom Folikularni konjunktivitis i liječenje.

Kao što sam spomenula, bolest se ponavlja, a preporučljivo je pronaći osnovni uzrok. Postoji mogućnost alergije ili iritacije stranim tijelom (prašina, čestice zemlje i sl.) pa bi bilo dobro održavati higijenu oka, ispiranjem fiziološkom otopinom ili drugim antiseptičnim otopinama. U ljekarnama Pet centra dostupni su preparati Optiseptyl i Optivet otopinu, Canina Augen Pflegelotion te Orme naturali Losion za oči sa biljnim sastojcima. Što se tiče antibotskih kapi, najbolje bi bilo da se obratite veterinaru koji je radio operaciju  i da tražite da vam propiše drugi antibiotik. Antibiotske kapi sa ili bez kortikosteroida se prodaju u humanim ljekarnama isključivo na recept Vašeg veterinara.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: