Povratak

Formula za izračun koliko minuta šetati s psom prema starosti / Tjeranje mađarske vižle

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Imam ženku mađarske vižle staru osam mjeseci i imam tri pitanja. Ono što me zanima je prvo tjeranje u ženskih pasa. Kada se ono javlja? U kojoj mjeri smeta psu kada u moru stane na ježa? Da li tu bodlju ježa koju je pokupila, tijelo normalno odbaci uz male poteškoće ili bih ja to ipak trebao pokušati izvaditi? Razlog je taj što ipak malo šepa na tu nogu, a sad možda sam i ja krivo procijenio pa se ne radi o šepanju zbog bodlje od ježa nego je u nečemu drugom problem. Treće pitanje je vezano za istrčavanje psa. Kako sam ja počeo s vožnjom bicikla s dolaskom lijepog vremena, pa tako nekad i svog psa povedem sa sobom. Neki mi kažu kako to nije dobro do godine dana zbog kukova. Molim Vas za mišljenje. Hvala. Goran


O: Prvo tjeranje u kuja javlja se u dobi od 6 – 12 mjeseci. Manje će pasmine tako spolnu zrelost dostići nešto ranije dok će većim pasminama trebati ipak nešto duži period do sazrijevanja. Detaljno o prvim znakovima tjeranja te općenito o spolnom ciklusu možete pročitati u sljedećim naslovima Prvo tjeranje kujice krvarenje i promjene u mokrenju, Prvo tjeranje kujice, Prvo tjeranje retriverice. Što se tiče uboda ježa općenito možemo reći da će Vašeg ljubimca iglica smetati isto kao što bi i nas.



Kada životinja nagazi na ježa tu zapravo dolazi do nastanka ubodne rane, a ponekad i do alergijske reakcije. Mjesto uboda je obično crveno, otečeno i bolno, a sama iglica često ima tendenciju da se zabije duboko u kožu izazivajući infekciju, dermatitis i različite komplikacije. Ukoliko je ovdje zaista riječ o tome najbolje bi ipak bilo bodlju izvaditi, mjesto uboda dezinficirati te po potrebi lokalno aplicirati antibiotik. U svakom slučaju moj je savjet da ljubimca odvedete na pregled kod veterinara kako bi se ustanovio točan uzrok šepanja, koji između ostalog može biti i posljedica pretjerane fizičke aktivnosti.

 

Što se toga tiče, iako je vižla vrlo energičan i izdržljiv radni pas sa fizičkim aktivnostima bi trebalo ipak pripaziti osobito dok je u fazi razvoja. Odrasli psi će svakako uživati u svakodnevnim dugačkim šetnjama te istrčavanju, osobito kao pratnja uz bicikl ili role, ali kod mladih životinja treba fizičku aktivnost ograničiti kako ne bi došlo do oštećenja te nepravilnog razvoja još nezrelog koštano – mišićnog sustava. Veće pasmine pasa su u takvim slučajevima sklone ozljedama križnih ligamenata, artiritisu i displaziji kukova, iako je ova posljedna prvenstveno nasljednog karaktera. U svakom slučaju do 6 mjeseci starosti ne bi se smio provoditi nikakav forsirani trening. Tek od 6. - 14. mjeseca starosti može se započeti s vježbama snage, ali ne i sa vježbama izdržljivosti. U ove prve spada općenito igra s drugim psima, plivanje na kratke udaljenosti, igra lovice i ostale aktivnosti koje štenci normalno rade. Što se pak tiče šetnji postoji neko općenito pravilo da se za svaki mjesec starosti doda 5 minuta šetnje. To znači da se štene od 2 mjeseca starosti preporuča šetati otprilike10 minuta. Treninzi izdržljivosti su pak oni gdje pas ponavlja određene pokrete kroz jedan duži period kao što je slučaj kod dugačkih šetnji, džoginga ili trčanja uz bicikl. Za takve se aktivnosti ipak preporuča pričekati dok se koštano - mišićni sustav u potpunosti ne razvije odnosno do nekih 14 mjeseci starosti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr