Povratak

Fraktura repa i razlozi frakture u pasa / Tijek oporavka nakon frakture repa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula   


P:
Mog psa je ugrizao drugi  pas. Imao je ranu ispod uha i našpircao sam ga sprejem kojim sam mu rane zacjelio, ali nakon nekoliko dana svaki put kad bi mu napipao mjesto oko čmara i početak repa uvijek bi cvilio i jaukao te bjezao od mene da mu ne diram to. Stalno je ležao i odlazio u prostore gdje je hladovina. Znao sam da nešto nije u redu sve dok nisam prije možda nekih 2 dana skužio da on rep uopce više ne osjeća. Istiskao sam mu malo rep rukom i on ga uopce ne osjeća, samo kada dođem negdje kod početka repa on se odmakne i ne da mi da to diram. Mislio sam ispočetka da cvili zato što ima neke čepiće u čmaru pa da ne moze vršiti nuždu, ali vidio sam ga da uredno obavlja Što bih trebao poduzeti? Hvala unaprijed. Luka


O: Različite ozljede repa, uključujući i frakture nisu nesvakidašnja pojava kod pasa. Do njih dolazi s jedne strane zato što su psi beskrajno radoznali i razigrani a s druge strane zato što do frakture dolazi veoma lako. Pas može sam slomiti svoj rep ukoliko ga postavi u neodgovarajući kut u odnosu na tijelo odnosno tjelesnu težinu. Brojne su i svakodnevne situacije u kojima postoji mogućnost za ozljedu ili lom repa kao što je otvaranje tj zatvaranje bilo kojih vrata:u kući, autu, dvorištu a nije rijetko da se psu slučajno stane na rep.

 Psi sa dugim repom su naročito izloženi mogućnosti za takvu vrstu ozljede.

Nakon frakture, kosti počinju cjeliti neovisno o položaju u kojem se nalaze i zato je za repoziciju važno da se reagira odmah.Rep se može vješto sakriti a i nije po život bitan, pa se može dogoditi da lom prođe neopaženo.Procjena situacije nakon što fraktura već zaraste, ovisi o novonastalom položaju i izgledu repa, odnosno o estetskom i funkcionalnom aspektu. Estetski izgled treba procjenjivati uvijek misleći primarno na dobrobit psa. U funkcionalnom smislu važno je da pas nesmetano obavlja sve fiziološke funkcije poput mokrenja i defeciranja i da mokraća i feces ne padaju na sam rep ili neki drugi dio tijela.Lomovi oko sredine repa ili bliže vrhu mogu se ostaviti da zacijele sami, dok lomovi bliže korijenu repa često zahtijevaju amputaciju zbog utjecaja na kralježnicu i perianalno područje.
Za procjenu stanja preporučujem da kontaktirate svojeg veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr