Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štenca labradora starog 3 mjeseca te me zanima smijem li ga češljati Furminatorom? Bojim se da bi Furminator mogao biti previše agresivan za njegovu kožu i dlaku. Unaprijed hvala na odgovoru,
Anja

O: Furminator je proizvod koji se koristi za uklanjanje otpale dlake s ljubimca. Naime, njegova učinkovitost leži u činjenici da poprilično dobro izvlači mrtvu dlaku, koja je zarobljena u poddlaci, što posljedično dovodi do smanjenog ostavljanja dlaka po odjeći, tepihu, automobilu,...

Dakle, već nakon nekoliko tretmana moguće je umanjiti linjanje i do 90%. Ovdje bi trebalo naglasiti da ovaj proizvod ne reže dlaku, nego ima jako dobru sposobnost uklanjanja mrtve dlake. Na takav način sprječava stvaranje nakupina dlake i njenog petljanja.
 
Smatra se da poddlaka ponovno izraste u vremenu od 4 do 6 tjedana. Stoga, sam proizvođač navodi da bi uputno bilo održavati dlaku Furminatorom svakih mjesec dana.
 
Do sada, Furminator se pokazao učinkovitim i kod ljubimaca s dužom i kraćom dlakom. Također, njegova učinkovitost i praktičnost kod mačaka posebno dolazi do izražaja. Naime, redovitom i pravilnom uporabom ovog preparata, bitno se smanjuje količina mrtve dlake, dlake koju ljubimci redovitim održavanjem lizanjem mogu unijeti u svoj probavni sustav. Posljedično, smanjuje se i količina i stvaranje nakupina dlake u probavnom sustavu mačaka.
 
Učinkovitost ovog preparata prepoznata je i od strane samih vlasnika ljubimaca koji su razvili određeni stupanj alergije na dlaku. Naime, reduciranjem količine dlake u prostoru u kojem se nalazi ljubimac, reducira se i perut te različiti elementi koji zrakom prenošeni mogu izazvati alergijsku reakciju ljudi.
 
Furminator dolazi u nekoliko veličina, ovisno o samoj veličini ljubimca (S, M, L) te vrsta (za mačke, pse i konje). Uz Furminator, nerijetko se savjetuje koristiti i Waterless Dog & Cat Shampoo & Conditioner. Naime, korištenje prije navedenog šampona i regeneratora za pse i mačke dodatno olakšava korištenje Furminatora kod odraslih ljubimaca.

Kod štenaca je situacija nešto drukčija. Naime, kako štenci još nemaju svoju pravu dlaku, odnosno, kako njihova dlaka još nije poprimila sve svoje kvalitete, s uporabom Furminatora bi bilo zgodno malo pričekati. Za to vrijeme moguće je koristeći različite četke naučiti ljubimca na održavanje higijene i određenu strpljivost tijekom održavanja dlake. Na takav način, danas-sutra će Vam biti puno lakše provoditi kompletni i kvalitetni tretman s nekim od proizvoda za održavanje dlake, kao što je i Furminator.

OZNAKE: