zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim Vas, možete li mi reći koja je razlika u ova dva proizvoda, osim u cijeni i količini - KRKA Fypryst sprej za pse i mačke i  KRKA Fypryst Spot on otopina za pse. Da li ima isto djelovanje, da li isto dugo štiti, koliko dugo može boca od 100 ml stajati, kako se primjenjuje? Molim Vas malo informacija prije nego što odem kupiti. Lijepi pozdrav. Marijo

O: Oba navedena pripravka su za istu namjenu – koriste se za suzbijanje i sprječavanje infestacije pasa buhama (Ctenocephalides felis), suzbijanje i sprječavanje infestacije pasa krpeljima (Rhipicephalus spp., Dermacentor spp., Ixodes spp.), suzbijanje i prevenciju infestacije pauši (Mallophaga) u pasa te kao pomoć u liječenju i kontroli alergijskog dermatitisa pasa uzrokovanog ubodima buha.

Oba pripravka predstavljaju zaštitu kroz period od minimalno četiri tjedna, a ovisno o brojnosti insekata u okolini.

Međutim, razlika postoji u načinu primjene. Iako se oba pripravka primjenjuju izvana na kožu i dlaku, spot-on oblik nanosi se direktno na kožu na među-lopatičnom području dok se otopina za raspršivanje nanosi na cijelu životinju na način da se sa udaljenosti od 10-20 cm poprska cijela životinja i to u smjeru suprotnom od rasta dlake sve dok se cijelo krzno dobro ne navlaži.

Tako slijedom, za spot-on oblik preporučena doza je 1 pipeta za jednog psa prema preporučenoj tjelesnoj masi dok se otopina za raspršivanje nanosi, u ovisnosti o duljini dlake, u količini 3-6 ml po kilogramu tjelesne mase. Prema preporuci proizvođača, bočica od 100ml dostatna je za približno 8 tretmana kratkodlake mačke srednje veličine, bočica od 250 ml za približno 4 tretmana kratkodlakog psa srednje veličine (oko 20kg). Otopinu za raspršivanje preporuča se utrošiti u roku 12 mjeseci nakon otvaranja.

OZNAKE: