Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Pas mi ima gastritis. Kupujemo joj medicinsku hranu (Royal Canin) i hranimo je samo hranom koja joj ne bi trebala izazivati želučane tegobe. Bez obzira na to ona dva dana bude u redu a onda četiri dana samo leži, zavlači se i spava. Rekli su mi da je to neizlječivo pa me zanima da li postoji neko sredstvo (tablete) ili tako nešto da bi joj pomoglo da je trbuh stalno ne boli? Dajemo joj stalno jogurt, ali ni to kao da ne pomaže. Još je mala, ima tek godinu i pol i žao mi je da se tako muči. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Vedrana

O: Uzroci probavnih poremećaja u pasa mogu biti brojni.

Najčešće su posljedica hranjenja smećem, prejedanja, nepodnošenja hrane, nepravilne prehrane (masna hrana, ostaci od ručka, pečeno meso, salame, kobasice...), upale sluznice želuca (gastritis), parazita, stranih tijela, upale sluznice crijeva, stranog tijela u crijevima, zapletaja crijeva, začepa. Zatim, do probavnih poremećaja dovode i metaboličke i hormonalne bolesti (zatajenje bubrega, bolesti jetre, dijabetes, slabije aktivna nadbubrežna žlijezda (hipoadrenokorticizam), hipertireoza, poremećaji elektrolita i acido-bazne ravnoteže) pa čak i strah i fobije. Složeni procesi uzimanja hrane i njenog fizičkog i kemijskog pripremanja za resorpciju i iskorištavanje odvijaju se u probavnim organima (digestivnom ili alimentarnom traktu). Digestivni trakt čine: usta, jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo te gušteraca i jetra. U osnovi, funkcija digestivnog trakta se sastoji u mehaničkom usitnjavanju hrane, njenom natapanju slinom, kemijskoj razgradnji pod djelovanjem enzima digestivnog trakta i žlijezda koje svoje sekrete izlučuju u njega, resorpciji probavljenih tvari i izbacivanju iz organizma neiskorištenih sastojaka iz hrane. Svi ovi procesi su međusobno usko povezani i poremećaj bilo kojeg od njih dovodi do poremećenog toka probave hrane.

Gastritis je jedna od čestih bolesti koja prati naše ljubimce. Može biti akutan ili kroničnog toka s akutnim napadajima. Prati ga povraćanje, te oslabljen apetit. No, povraćanje može biti znak i ozbiljnih bolesti - bolesti bubrega, jetre ili pankreasa ili može biti potaknuto lijekovima, disbalansom elektrolita ili stresom.

Posebna prehrana medicinskim hranama samo olakšava simptome određenog oboljenja. U većini slučajeva doista predstavlja idealan izbor, ali ne može ponekad riješiti sve probleme. Svakako Vam savjetujem da kujicu odvedete veterinaru koji će na osnovi pregleda (klinički pregled, hematološke i biokemijske pretrage) preporučiti odgovarajuću terapiju.

Osim navedene hrane, kujici, po preporuci, možete ponuditi hranu za istu indikaciju od drugih proizvođača: Royal Canin (Intestinal) i Eukanuba (Intestinal). Hraniti treba češće (3 - 6 puta) u manjim obrocima. Općenito se može reći da i/d, odnosno intestinal hrana osigurava visoku probavljivost tijekom uspostavljanja normalne gastrointestinalne funkcije i dodatnu količinu topivih vlakana koja će biti razgradena do masnih kiselina kratkih lanaca, koje će pak hraniti kolonocite (crijevne stanice) i pomoći uspostavi normalne crijevne flore. Bjelančevine koje sadrži intestinal hrana su visokoprobavljive, snižena je razina masti, ugljikohidrati su također visokoprobavljivi te je povećana razina topivih vlakana i elektrolita.

Prema preporuci veterinara u prehranu možete dodati Canizyme (Cardon) - gastro-intestinalna pomoć za pse, sadrži probavne enzime, probiotike i B vitamine, te Enterocaps (Cardon) - za potporu regulacije probavnog trakta poremećenog bakterijskim ili nutritivnim uzrokom kod pasa i mačaka.

OZNAKE: