Povratak

Gastritis i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam pekinezera starog 7 mjeseci. Jede normalno, a dajemo mu Hill's premium za štenad, pošto nam je to uzgajivačica preporučila. Prije par dana je povraćao bjelkastu sluz i izgleda zapjenjeno, i k tome ima proljev. Bili smo kod veterinara i on je rekao da je to gastritis koji se javlja svako proljeće i ljeto kod pekinezera i preporučio je ruski, tj. indijski čaj. Ne povraća više, ali još uvijek ima proljev te iz usta jaki miris, tj.smrad se osjeti. Bismo li možda trebali promjeniti hranu ili je nešto drugo u pitanju? Unaprijed hvala! Valentina


O: Gastritis je relativno česta bolest kod pasa. On predstavlja upalu želučane sluznice uz posljedično njeno oštećenje, a rezultira poremećenom probavom, apsorpcijom ili prolazom hrane. Najčešće se javlja u obliku kataralnih promjena na sluznici, akutne ili kronične naravi. Upalu želučane sluznice izazivaju mikroorganizmi te različite tvari koje sluznicu draže mehanički, kemijski, termički ili toksički, te nesteroidni protuupalni lijekovi, stres (psihosomatska bolest). Posebno značenje pripada pogreškama u prehrani, nutritivnoj alergiji te bolestima drugih organa (bolesti zubi, jetre, gušterače, bubrega).

Akutni gastritis uključuje nekoliko zasebnih oštećenja sluznice: akutne želučane erozije, erozivni gastritis i akutni hemoragični gastritis. Simptomi koji se javljaju kod akutnog gastritisa najčešće su povraćanje koje može ubrzo pratiti i dehidracija, gubitak apetita, gubitak tjelesne težine te neugodan zadah iz usta. Ako se radi o lezijama na želučanoj sluznici koje krvare, može se javiti hematemeza (povraćanje krvi) i melena (crna stolica).

Kronični gastritis dijeli se na superficijalni (površinski) koji je lakši oblik bolesti te atrofični gastritis koji je teži oblik bolesti. Superficijalni gastritis najčešće zahvaća gornje dijelove želuca, a karakteriziran je stvaranjem protutijela na posebnu vrstu želučanih stanica i na molekulu koja je važna za stvaranje crvenih krvnih stanica. Kao posljedica bolesti dolazi do razvijanja perniciozne anemije. Atrofični gastritis najčešće zahvaća donje dijelove sluznice.

Liječenje kod akutnog gastritisa provodi se antacidima, histaminskim H2 blokatorima. Kod kroničnog gastritisa, uz navedene lijekove, primjenjuju se vitamini B kompleksa za zaštitu želučane sluznice te ako je došlo do perniciozne anemije vitaminom B12 (injekciono).

Kod pasa može se javiti i posebni oblik gastritisa, akutni flegmonozni gastritis kao rezultat infekcije želučane sluznice bakterijama streptokoka, stafilokoka, Escheria coli, Proteus vulgaris ili Clostridium perfringens. Klinički, flegmonozni gastritis karekteriziran je naglim nastankom boli u epigastriju, povraćanjem i groznicom. Kod pasa i mačaka istražen je i eozinofilni gastritis koji se javlja rijetko, a uzrokovan je infiltracijom eozinofila kao reakcija na nematode.

Dijeta je kod gastritisa važna i u tom smislu je medicinirana hrana dobro rješenje. Hranu s oznakom Intestinal, odnosno Gastrointestinal, bolesni pas bi trebao jesti do stabilizacije, odnosno još tjedan dana nakon prestanka simptoma. Takvu hranu možete nabaviti u ljekarnama Pet centra, a proizvode je Eukanuba, Hill's, Royal Canin i Pro Plan.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr