Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam labrador retrivera starog 4 mj. i hranim ga hranom Alleva za štence medium & large. Do sada je htio jesti dehidrat razmočen u vodi, ali u posljednjih par dana neće jesti razmočen, nego suho. Upozoren sam da pas može dobiti gastritis ako dehidrat nije razmočen u vodi. Da li je moguće da od suhog dehidrata dobije gastritis? Hvala. Krešo

O: Ovakva upozorenja su neutemeljena, obzirom da stručnjaci koji su uključeni u proizvodnju dehidrirane hrane za pse (renomiranih superpremium i premium proizvodača) preporučuju da se hrana daje u suhom obliku.

Ukoliko je pas odbija te ako ima problema sa zubima ili oboljenjima usne šupljine, naravno da je omekšana ili meka hrana primjerenija takvoj jedinki. Uz dehidriranu hranu je važno ponuditi psu dovoljno svježe vode, koja mu treba biti stalno dostupna.

Prehrana dehidratom pokazala se kao dobar izbor iz razloga bolje održivosti, praktičnije primjene te kao neusporedivo bolji način prehrane u smislu prevencije nastanka plaka i zubnog kamenca. Jasno da različita iskustva vlasnika treba promatrati i kao individualni izbor vrste i kategorije samog proizvoda. Ponekad je takav izbor i prepakirana suha hrana u rinfuzi, što se na žalost u praksi pokazalo kao hrana dvojbene kvalitete. Pri kupnji je važno pažljivo pročitati deklaraciju, potražiti rok trajanja te ne zaboraviti da za svaku životnu dob i aktivnost psa postoje hrane različito izbalansiranih nutrijenata.

Kako Alleva pripada premium skupini gotove hrane za pse, svakako bih Vam je preporučila kao suhi obrok, a povremeno je možete namočiti običnom mlakom vodom ili nezačinjenom juhom uz dodatak kuhanog povrća.

OZNAKE: