franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Mojoj malenoj kujici od 2 mjeseca (tezina 3kg) dijagnosticirana je Giardia, nakon čega se veterinar odlučio za terapiju Medazolom. Trebala bi prema njemu 7 dana po pola tabletice (1/2 x 250mg) uzimati 2x dnevno. Zabrinuta sam jer mi se dnevna doza od 250mg nekako čini previše za tako mlado štene. Molim Vas samo Vaše misljenje: Biste li Vi možda smanjili doziranje? Srdačan pozdrav, Matea

O: Medazol je antimikrobni lijek čije je djelatna tvar metronidazol, koji ima široku upotrebu prvenstveno u humanoj medicini, a koristi se i u veterinarskoj medicini, iako nije registriran kao veterinarski lijek. Njegova upotreba kod pasa najviše je vezana za tretman protozoarnog parazita koji se zove Giardia intestinalis, a koristi se i za druge, uglavnom intestinalne, bolesti.

U vezi giardioze, postoji još uviijek dosta nepoznanica, a među epizootiolozima nema definitivnog stava o karakteru i proširenosti bolesti.

Smatra se zapravo da su Giardie proširene kod pasa u znatnoj mjeri, ali da to nije proporcionalno pojavi bolesti.

Doziranje metronidazola ovisi o bolesti, a sama doza se najčešće kreće u širokom rasponu od 10-50 mg na kg tjelesne težine. Procjenu koju dozu lijeka koristiti i koliko dugo, donosi veterinar na temelju  kliničkog stanja životinje.

S obzirom na to da su naši odgovori informativni i da je iz ove perspektive veoma nezahvalno komentirati postupke veterinara kliničara, preporučujem da slijedite njegove upute i da mu se za sve nedoumice obratite s povjerenjem.


OZNAKE: