Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mužjaka rottweilera starog 11 godina. Prije 3 mjeseca smo primijetili promjene na lijevom oku: suzilo je i izgledalo "zamućeno". Odveli smo ga veterinaru koji nam je dao kapi, mast "Tobrex", neke vitamine i antibiotike i rekao da je prognoza loša. Terapija nije pomogla jer je pas oslijepio na to oko - postalo je kao zelena staklena kuglica. U zadnje vrijeme pas je postao prilično dezorijentiran, pri silasku niz stepenice često padne i ozlijedi se (sad ga vodimo niz stepenice da bi što laganije silazio). Po noći, ali odnedavno i po danu, leži u kućici i "mumlja", laje... teško hoda, piški čučeći... Ipak dobro jede sa tekom i veseli nam se, nekad.

Ja sam ga htjela odvesti veterinaru, ali moj suprug se ne slaže - boji se da će mu vet preporučiti eutanaziju! Željela bih pomoći mom psu, ali ne znam kako. Molim Vas za savjet!
Nera

O: Općenito o mreni u pasa pisala sam ovdje.

Glaukom je najčešći uzrok sljepoće u pasa, a nastaje kao rezultat povišenog pritiska tekućine unutar oka uslijed nakupljanja intraokularne tekućine (aqueous humor). U zdrave životinje intraokularna tekućina otječe kroz kružni filter na spoju rožnice i bjeloočnice (iridokornealni kut). Životinje koje boluju od glaukoma imaju neku nepravilnost filtra, koja obstruira protok intraokularne tekućine. Ovo rezultira nakupljanjem tekućine unutar oka.

Postoji nekoliko uzroka abnormalnosti filtera. Psi nekih pasmina rođeni su sa nekom abnormalnošću filtera i stoga skloniji urođenom (ili primarnom) glaukomu oba oka. Druge pasmine imaju genetsku predispoziciju razvitka luksacije leće, što blokira filter i onemogućuje otjecanje tekućine. Također, filter može biti začepljen uslijed nakupljanja upalnih stanica uslijed upale unutar oka (uveitis). Do glaukoma dovode i intraokularni tumori.

Ako se pritisak ne smanjuje, nastaje trajno oštećenje mrežnice i vidnog živca te kao krajnji rezultat nastaje oštećenje vida. Kompletna sljepoća može nastupiti unutar 24 sata ili nastupa vrlo polagano tijekom tjedana i mjeseci te je obično vrlo bolan proces. U uznapredovalim slučajevima uočava se rastezanje i povećanje volumena samog oka. U početku procesa uočava se pojačano treptanje, trljanje oka i crvenilo bez vidljivog zamućenja oka. Navedene promjene vidljive su prije oštećenja mrežnice i vidnog živca i povećanja samog oka.

Glaukom predstavlja hitno stanje u pasa, naročito ako je prisutno manje od 48 sati. Liječenje se mora odmah poduzeti kako bi se sačuvao vid psa. Prioritet je sačuvati vid u psa, no ako dođe do gubitka vida sljedeće je onemogućiti neugodu u psa. U ranom stadiju glaukoma najčešće se primjenjuje medikamentozna terapija. Ona djeluje na dva načina: kako bi se smanjila produkcija intraokularne tekućine te kako bi se otvorio filter i bio učinkovitiji. No, neki su slučajevi glaukoma rezistentni na medikamentoznu terapiju te je jedini način liječenja kirurški zahvat laserkom terapijom ili kriokirurgijom kako bi se smanjila produkcija intraokularne tekućine. Ako se ne može sačuvati vid pribjegava se enukleaciji (odstranjivanje očne jabučice) ili evisceracije (odstranjivanja sadržaja oka) i stavljanja očne proteze.

U onih životinja kod kojih je došlo do gubitka vida uslijed primarnog glaukoma važan terapeutski cilj je održanje vida drugog oka. Također se preporuča doživotna profilaktička terapija funkcionalnog oka.

Iako samo mali postotak pasa sačuva potpuni vid u oboljelom oku, hitno liječenje pomaže uklanjanju jake boli koja prati ovo stanje. Ako je glaukom prisutan dulje od 48 sati, hitna intervencija često je bezuspješna.

Mišljenja sam kako se kod Vašeg ljubimca navjerojatnije radi o nekoj od vrsta katarakti, a ne glaukoma. No, ne treba razmišljati o eutanaziji bez prethodnog kompletnog pregleda kojim bi se moglo razlučiti koliko je to stanje bolno za Vašeg ljubimca. Savjetujem Vam da se obratite na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta koji raspolažu adekvatnom opremom i specijaliziranim osobljem za navedenu problematiku, gdje bi kolege na osnovu pregleda mogli procijeniti ozbiljnost situacije i preporučiti Vam primjereno liječenje i njegu.

OZNAKE: