dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Želio bih si nabaviti jednog bulldoga, ali ne mogu se nikako odlučiti francuskog ili engleskog. Možete li mi vi pomoći što se tiče nekih pitanja? Zanima me sljedeće:  Koja je razlika u dlaki, koji pas se više linja? Koji od njih je više sklon bolestima? Kojem je potrebna veća njega? Koji od njih lakše uči i inteligentniji je? Koji je bolji sa dijecom? Koji više slini i da li uopće sline? I zadnje, kakva je razlika u njihovoj energičnosti? Pošto sam shvatio da su engleski mirni dosta, ali ne znam kakvi su francuski? Hvala unaprijed za odgovore, nadam se da ce uskoro doci jedan i meni. Dominik


O:
Francuski buldog je snažan, kompaktan i inteligentan pas, koji je prema FCI (Fédération Cynologique Internationale) klasifikaciji smješten u Grupu 9. (psi za pratnju i razonodu). Karakteriziraju ga osobine društvenost, zaigranost, duboke povezanosti sa svojom ljudskom obitelji,...Ova pasmina pasa postiže težine 8-14. kg. Karakteriziru ga široka, četvrtasta glava sa simetričnim borama i naborima, kratka njuška, stražnji ekstremiteti koji su jače izraženi i nešto duži od prednjih što cijelu liniju tijela podiže u stražnjem kraju. Imaju kratku dlaku koja dolazi u različitim bojama i njihovim kombinacijama (npr. tigrasti, različite nijanse crvene do smeđe boje,...).

Ova pasmina je sklona očnim i dišnim problemima. Ako je predebeo, francuski buldog bi mogao imati problema sa disanjem.  Mogli bi hroptati ili hrkati.  Ovaj pas je ugodan i lagan za održavanje. Vrlo zaigran i osjećajan pas ,sladak i vrlo smiješan. Francuski buldog se vrlo dobro slaže sa strancima i sa drugim životinjama, ali se često jako veže samo za jednu osobu.Oni su vrlo tvrdoglavi, ali mogu biti trenirani ako je vlasnik strpljiv.Ova pasmina može sliniti no dobar postotak njih ipak to ne čini.

Engleski buldog je snažan, hrabar, srčan, staložen pas, Za razliku od francuskih buldoga, ovo je ipak nešto veća pasmina pasa koja postiže tjelesne težine od cca. 25 kg (mužjaci), odnosno cca. 22 kg (ženke).Usprkos svojoj prijateljskoj pojavi, on je utjecajan i miran pas izvrsnog karaktera. Idealan je partner za igru sa djecom i stvara vrlo čvrstu vezu sa svojim vlasnikom.Kod ove pasmine pasa potrebno je održavati stalnu rekreaciju i aktivnost zbog sklonosti debljanju i paziti na nagle temperaturne razlike, pogotovo ljeti . Savjetuje se dnevno četkanje i održavanje dlake. Posebnu pažnju treba obratiti na njegu nabora kože na licu te prikladnom higijenom osigurati da se izbjegnu iritacije kože. Kada je potrebno čuvati članove obitelji posebno je oprezan. Kada zagrize, teško pušta. Tipično za njega je glasno njuškanje. Ima dobru probavu i iznimno dobar apetit.

Osim nekih osnovnih pasminskih razlika, po karakteru su ovo poprilično slične pasmine. Stoga, za koju se got pasminu odlučite, uz određeni trud, vrijeme i zalaganje i rezultati će se vidjeti, odnosno, ljubimac će Vam ih svojom bezuvjetnom ljubavi i povjerenjem višestruko vratiti.Vrlo je teško definirati koja je od ove dvije pasmine bolja prema dijeci više slini ili status inteligencije jer su te osobine ovisne o više čimbenika kako genetske tako i same okoline. Zdravstveni status ovisi o režimu i vrsti prehrane kojom ga se hrani, primjereno dobi i njegovoj težini. Kao i kod svih pasa bitna je socijalizacija i odgoj ako želite da Vam pas približno bude idealan.


.

OZNAKE: