silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Možete li nabaviti slike psećeg izmeta zaraženog trakavicom i zaraženog glistama jer bez obzira na opis, ljudi jednostavno ne znaju kako to izgleda. I da li, ako pas ima trakavicu i ako ga se očistilo tabletama i onda ponovo za 14 dana, može li on i dalje imati to u sebi ili je 100 posto izašlo sve iz njega? Hvala, hitno je. Predrag

O: O trakavicama koje parazitiraju kod pasa sam već opširno pisala u prijašnjim odgovorima Trakavice koje parazitiraju kod pasa - dijagnoza i liječenje te Gliste i trakavice - učinkovito čišćenje od crijevnih parazita.

Ako ste psu dali tablete, koje po svojim djelatnim tvarima djeluju protiv trakavica i glisti, u dozi koja odgovara njegovoj tjelesnoj masi i još ponovili nakon 14 dana, trakavice bi u potpunosti trebale biti izbačene peristaltikom s izmetom. Djelatne tvari u tabletama, koje na tržište dolaze pod raznim imenima (Pratel, Prazinon, Drontal, Dehinel plus, Caniverm i dr.), paraliziraju nametnike i oni ugibaju i tako budu izbačeni.

Trakavice, dok parazitiraju budu pričvršćene za  crijeva, a otpuštaju zrele članke pune jajašaca, koji izgledaju kao zrna riže. Pošto djelatne tvari u tabletama ne djeluju ovicidno (ne ubijaju jajašca), izmet je potrebno skupljati i neškodljivo uklanjati, posebno 2-3 dana nakon davanja tablete.

Kako biste spriječili ponovnu reinvaziju, potrebno je psa redovito štititi protiv buha ampulama ili ogrlicama, a preporučljivo je psa dehelmintizirati svaka 3-4 mjeseca preventivno.

Za sigurnu dijagnozu parazita, potrebno je napraiti koprološku pretragu izmeta na parazite.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: