Odgovara:
Silvija Havrle lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Po povratku s godišnjeg odmora, primijetila sam nametnike u stolici psa (Shih-tzu, 1,5 god), najvjerojatnije je riječ o glistama. Unazad mjesec dana obavljeno je čišćenje "Banminth" pastom (isto su bili prisutni nametnici). I sada sam ponovila čišćenje istim lijekom, ali sumnjam u učinkovitost čišćenja, pa Vas molim za preporuku. Hvala na odgovoru!
Barbara

O: Crijevni paraziti tj. nematodi (gliste) i cestodi (trakavice) su organizmi koji žive u živom nosiocu pričvršćeni u crijevima.

Na taj način životinji ili čovjeku sišu krv ili uzimaju esencijalne tvari dobivene hranom,  koje su im potrebne za život i na taj način oslabljuju svog nosioca, osobito pri jačoj invaziji.

Njihov razvojni ciklus se također odvija u nosiocu, a u vanjsku okolinu izlučuju jajašca koja se izmetom rasipaju u okolinu i čekaju novog ili istog nositelja ili posrednika da bi opet ušli u probavni sustav i razvili se u odraslog nametnika. Takav razvojni ciklus je opasan za čovjeka jer se on obično nađe u okolini  pasa i mačaka koji mu mogu prenijeti te parazite, naročito djeci, jer su ona nesputana u odnosu s kućnim ljubimcima. Trakavice (cestodi) su za čovjeka puno opasnije jer je za njih čovjek posrednik, u kojem stvaraju ciste po vitalnim organima.

Stoga se vlasnicima pasa, ali i mačaka preporuča redovito dehelmintizirati (čistiti od parazita) svoje životinje, a to podrazumijeva svaka 3 mjeseca.

Vlasnici pasa znaju da se  jednom godišnje, kad ih se vakcinira protiv bjesnoće, također provodi i dehelmintizacija u obliku tableta ili ponekad injekcije.

Znači, bitno je životinju čistiti  i od glista i od trakavica. Gliste obično ne izlaze same iz probavnog sustava, osim kada se da neki antihelmintik, već one izbacuju jajašca koja nisu vidljiva golim okom. Trakavice izbacuju članke pune jajašaca i to se u izmetu primjeti kao zrna riže. Najsigurnije se dijagnosticiraju parazitološkom pretagom izmeta.

Preporuka je da se daju preparati koji u svom sastavu imaju djelatne tvari  i protiv glista i protiv trakavica. Tako u trgovinama Pet centra možete naći  Pratel tablete, Prazinon tablete, Verpanyl tablete, Drontal tablete, a u zadnje vrijeme preparati su također dostupni i u obliku ampula koje se nanose na kožu - Advocate ampule za pse i mačke, te Profender ampule mačke.

OZNAKE: