dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam maltezera starog tri godine, kojem se odnedavno pojavila rupica ispod desnog oka. Iz nje je izlazio žuti gnoj, a sada je to smeđa rana. Pojavila se i na nozi. Redovno je cijepljen. U privitku vam šaljem slike.  Možete li mi reći o čemu se radi? Lijep pozdrav. Ana

O: Detaljnije o njezi dlake maltezera pisale su moje kolegice, pod sljedećim naslovima:

Pretjerano suzenje očiju u maltezera / Kako predvidjeti hoće li pas imati obojenje ispod očiju?

Njega dlake maltezera


Potrebno je područje oko očiju očistiti i po potrebi i skratiti dlaku. Područje oko oka je kod maltezera izloženo suzenju koje se manifestira u obliku promjene boje dlake oko očiju u smeđe obojenje.

Suzenje oka nastaje kod maltezera usljed fizionomije oka koje je sklono nadražajima jer je izbočeno i time izloženo vanjskim utjecajima kao što su prašina, suh zrak, svjetlost...

S obzirom na to da je nastao proces u koži uz oko, u kojem se vjerojatno radi o dubljoj upali potkožnog vezivnog tkiva (flegmona) koja se javila uslijed ozljede  tog područja. Također je moguće da je radi o upali dlačnog folikula koja se manifestira kao gnojna upala.

Iz ove perspektive teško je zaključiti je li rana na nozi nastala zbog istog uzroka kao i prethodna. Svaku ranu potrebno je i ponaosob tretirati lokalno. Ranu uz oko treba mazati  mašću za oko (Tobrex), a za ranu na nozi možete primijeniti sprej za rane (npr. Cothivet ili Klorheksidin). Također je bitno da ljubimac rane ne liže i ne grebe, što bi se moglo spriječiti primjenom ovratnika (tzv. elizabetanski ovratnik).

Potrebno je ljubimca odvesti na pregled u ambulantu kako bi se pregledom utvrdila potreba za primjenom injekcionom antibiotske terapija. Pregledom bi se ustanovilo radi li se možda o nekom kožnom oboljenu.

Kako biste olakšali sebi i ljubimcu, predlažem da ljubimca odvedete i na šišanje u salon za pse.

OZNAKE: