Povratak

Graviditet i cijepljenje kuje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Zanima me može li se skotna kuja cijepiti protiv SHLP ili ipak nije preporučljivo? Hvala, Žarko

O: Cijepljenje skotnih kuja nije preporučljivo. Iako većinu vakcina ustvari smatramo sigurnima, cijepljenje gravidnih kuja se izbjegava jer su moguće štetne posljedice, a cijepljenje se može provesti i kasnije, odnosno prije graviditeta.

Cijepljenje je ustvari unošenje uzročnika bolesti u organizam, pri čemu je taj uzročnik promijenjen tako da ne izazove bolest, ali provocira stvaranje imunosti.

To se postiže na različite načine, na temelju kojih postoji osnovna podjela vakcina na tzv. "žive" i "mrtve". Potencijalno su opasnije "žive" vakcine jer sadrže živog uzročnika bolesti, kod kojeg su zadržana imunogena svojstva, a virulencija mu je oslabljena. "Mrtve", pak, vakcine su manje opasne i radi zaštite zdravlja kuje mogle bi se dati u drugoj polovici graviditeta, ovisno o procjeni rizika za zdravlje životinje.

Idealno bi bilo vakcinirati kuju mjesec dana prije koncepcije jer će u tom slučaju titar antitijela biti najviši upravo u periodu gravidnosti, što omogućuje kvalitetnu opskrbu štenaca antitijelima preko kolostruma.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr