Povratak

Gravidnost pri prvom tjeranju | Carski rez | Sterilizacija kuje nakon okota

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Moja kujica, oko deset mjeseci stara mješanka labradora i retriverke, ostala je neplanirano gravidna tijekom prvoga tjeranja. Nažalost, mužjak je preskočio dvorišnu ogradu dok ju kratko nisam čuvala. Planirala sam ju sterilizirati, no počela se tjerati. Ultrazvuk je potvrdio graviditet sa šest štenaca, koliko se tada moglo vidjeti, starih oko četiri do pet tjedana. Odlučila sam da se okoti ukoliko ne postoji objektivna ugroženost. Sad je teška oko trideset kg. Brinem se zbog njene mladosti. Postoji li neka moguća komplikacija zbog toga? Hoće li prihvatiti mlade? Također Vas molim da mi napišete kad bi ju bilo najbolje sterilizirati nakon okota. Predloženo mi je, ne od strane veterinara, da obavim carski rez tako da se odmah kujica i sterilizira. Nisam sigurna je li to dobro rješenje. Hvala Vam uz srdačan pozdrav. Sanja

O: Gravidnost prilikom prvog tjeranja te posljedično i okot kuje najčešće prođe bez problema, međutim s obzirom da kuja nije ni psihički ni fizički spremna za okot u toj dobi mogu nastati i veliki problemi.  Najčešći problemi koji mogu nastati su proždiranje štenadi, odbacivanje štenadi te problemi u samom činu okota.

Carski rez se obavlja samo u slučajevima kada se ženka ne može normalno okotiti, a planski se radi samo u slučajevima ako je normalan okot nemoguć (pasmine francuski i engleski buldog) te kada ženka ima povredu zdjelice koje kompromitiraju prohodnost porođajnog kanala. Kastracija kuje tijekom carskog reza se ne preporuča da ne bi došlo do hormonalnog disbalansa.

Kastracija kuje se preporuča obaviti minimalno tri mjeseca nakon okota, odnosno kada se reproduktivni organi (maternica i mliječna žlijezda) vrate u prvobitnu veličinu. To se događa nakon prestanka sisanja štenadi kada dolazi do zasušivanja mliječne žlijezde i kada se kuja u potpunosti oporavi od graviditeta i laktacije.

Teoretski se može obaviti kastracija za vrijeme laktacije, ali je prevelika prokrvljenost tkiva te se povećava mogućnost komplikacija i to prvenstveno krvarenja, oštećenja strukture mliječne žlijezde te infekcija.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr