Povratak

Growth plates - pločice rasta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Saznala sam da postoje privremene kosti u nozi šteneta koje se razvijaju kako ono raste, tzv. "growth plates". Zanima me možete li mi reći što su zapravo te kosti, što se događa s njima dok štene odraste i koji je njihov naziv na hrvatskom? Hvala, Eva

O: "Growth plates" su područja na distalnim dijelovima kostiju kod mladih pasa, odnosno pasa u intezivnom rastu. Kosti se razvijaju i rastu u duljinu u periodu od 3. mjeseca života do 6. ili 7. mjeseca. Upravo taj intezivni rast kreće iz "growth plates" pozicija.

Štenci imaju pločice rasta povezane s njihovim dugim kostima koje polako okoštavaju kako psi rastu. Nakon što se potpuno razviju, ploča za rast potpuno okošta. Moguće je da mladi pas akutno ili kronično ozlijedi svoju ploču rasta. Akutna ozljeda uključuje  oblik traume kao što je udarac automobila ili skakanje s kauča. Neki psi mogu imati nasljedne probleme vezane uz takozvane ploče rasta. Moguća je i kronična ozljeda, iako je to manje vjerojatno, stanje  uzrokovano stresom u području pločice rasta koja na kraju dovodi do trajne ozljede same ploče rasta. U svakom slučaju, uočava se šepavost i nelagode zahvaćene noge. Ovisno o jačini ozljede i problema u području opisanih mjesta, mogu se razviti i deformacije kostiju (abnormalni kutevi između kostiju, takozvane okserice ili ikserice i slično), čak dolazi i do potpunog odvajanja glave kosti ili dijela dugih kostiju nogu (bedrena kost) te su nužni specijalitički pregledi i operativni zahvati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr