Povratak

Grč mišića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mini maltezera starog 5 mjeseci, već tri dana kao da ima grčeve u prednjoj desnoj šapici. To traje nekih 20 sekundi, šapicu digne u zrak i ako je pustim na pod onda šepa. Kada sve to prođe, opet trčkara normalno i sve bude dobro. Molim vas za neki savjet. Hvala lijepa, lijep pozdrav! Dolores

O: Grč nastaje kada mišićna vlakna ili njihovi dijelovi ostanu stalno napeti (kontrahirani). Najčešće se pojavljuju na mišićima ekstremiteta nakon dužih i napornih treninga, igre, agilityja,... kada su navedeni mišići pod najvećim opterećenjem.

Bol koja se pojavljuje nakon kontrakcije mišića koji odbija da se relaksira, iznenadna je te izuzetno jaka i neugodna. Vremenski traje od nekoliko sekundi pa sve i do 15 minuta te se nerijetko ponavlja.

Smatra se da je njihova pojava uvjetovana mišićnim umorom, dehidracijom, lošom kondicijom ljubimca,...

Međutim, još nije znanstveno dokazano koji od navedenih čimbenika i u kojoj mjeri je odgovoran za pojavu grča/grčeva.

Kada se pojave, potrebno bi bilo odgovarajući mišić istegnuti i blago ga izmasirati. Ako se grčevi češće pojavljuju, savjetuje se smanjivanje intenziteta treninga ili odmor od nekoliko dana.

Grč se može izbjeći odgovarajućom pripremom organizma i mišića, i to tako da se prije pojačanog treninga ili duže igre lagano zagriju svi mišići blagim masiranjem ili laganim kombiniranjem šetnje i trčanja. Također, pravilna ishrana i dovoljna količina tekućine su izuzetno bitni.

Moguće je da su problemi kod Vašeg ljubimca nastali kao posljedica grčeva na mišićima ekstremiteta uzrokovanih nešto dužom igrom ili nešto intenzivnijom aktivnošću. Naravno, nemojte zaboraviti i činjenicu da je Vaš ljubimac još uvijek u fazi intenzivna rasta i razvoja (štenac). S tog aspekta, oni su osjetljiviji i kod njih se češće pojavljuju različiti problemi vezani uz lokomotorni sustav (najčešće kao posljedica njihove zaigranosti i povećane energije u kombinaciji s nedovoljno razvijenim mišićima, ligamentima, zglobnim čahurama, hrskavicama,...). Također, uzroci mogu biti i druge etiologije: ozljede ligamenata i/ili mišića, hladno vrijeme i led, nagnječenja,...

Ako se navedeni problemi nastave pojavljivati i u narednih nekoliko dana, savjetujem Vam da odvedete svog ljubimca kod veterinara. Isti će biti u mogućnosti, po provedenoj kliničkoj i/ili drugim pretragama, postaviti dijagnozu, te u skladu s njom odrediti prikladnu terapiju kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz zdravlje Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr