Povratak

Gubitak apetita i gladovanje kod šteneta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo štenca starog 2 mjeseca preuzetog iz azila. Kod nas je došao jedan nakon davanja tablete protiv parazita. Prvi dan je bio ok, jeo je i igra se, ali poslije toga nije htjeo da jede i evo već treći dan. Vet je bio, davao mu je inekcije, mi mu dajemo infuziju mada slabo što ostane u njemu. I dalje nije kako treba. Što da radimo? Mihovil

O: Gubitak apetita je jedan od prvih simptoma da s ljubimcem nešto nije u redu. Gubitak apetita je zajednički simptom za različite vrste zdravstvenih poremećaja i bolesti pa se na temelju samo tog jednog simptoma ne može postaviti dijagnoza. Isto tako i simptomi poput povraćanja, proljeva, slabosti, visoke temperature, itd. također nisu specifični.

Stanje koje ste opisali, svakako zahtjeva veterinarsku intervenciju, naročito u ovom slučaju gdje se radi o štenetu. Gladovanje kod štenaca dovodi do brzog gubitka tjelesne težine, dehidracije i dodatnog pogoršanja općeg stanja.  

Da bi se postavila dijagnoza potrebno je napraviti opći klinički pregled i dodatne kliničke pretrage poput diferencijalne krvne slike, biokemijske pretrage krvi, RTG-a i ultrazvuka. Tek na temelju dobivenih nalaza može se postaviti dijagnoza. Osim infuzije koju dajete, potrebno je navesti štene da počne jesti. Niste naveli je li prisutan i proljev ili povraćanje. Ukoliko jesu, štenetu možete ponuditi neku od hrana koje spadaju u medicinske dijete, namijenjene za davanje kod probavnih poremećaja. To su na primjer Royal Canin VD Gastrointestinal Junior, Eukanuba Puppy intestinal, Hill`s i/d, PVD Dog gastrointestinal. Sve ove hrane dolaze i u obliku vlažne hrane u konzervama. Za početak možete krenuti s njima, jer će štenetu možda biti slasnije pa će ih radije jesti. Ukoliko proljev ili povraćanje nisu prisutni, mogu se upotrijebiti i PVD Convalescence, Royal Canin VD Recovery, Hill`s a/d.  Sve navedeno su potpune dijetetske hrane za kućne ljubimce, pse i mačke. Koriste se za nadoknadu hranjivih tvari i potporu u procesu oporavka, jer sadrže visoku razinu energije i visoku koncentraciju esencijalnih hranjivih tvari i lako probavljivih sastojaka.   

Prije odabira hrane konzultirajte se sa veterinarom koji je započeo terapiju. Odvedite psa u ambulantu da bi se napravio pregled te na temelju postavljene dijagnoze što prije započela odgovarajuća terapija.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr