Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kuju staru 11 godina, križanku njemačkog ovčara. Trenutno je u završnoj fazi linjanja. Pri samim krajevima obiju uški sam primijetio kako joj nedostaje dlake pa sam pomislio da joj se obnavlja dlaka, ali kad sam malo pažljivije pogledao primijetio sam da joj zapravo nedostaju dlake, vrlo malo, djeluje kao da su joj slijepljene, skorene kao kosa od gela, a naešto sitnih krastica. Inače je u dobrom stanju, vitalna, pokretna. O čemu se radi?
Hvala. Pozdrav! Igor

O:  Najčešći   uzroci  gubitka  dlake  su  parazitarne,  gljivične  ili  bakterijske  kožne

infekcije, nedostatna prehrana, autoimune bolesti, opekotine, tumori, čupanje, ozljede, stres, hormonalni poremećaj, alergijske reakcije na ugriz buhe, sastojke hrane, vanjske alergene i slično.

Gubitak dlake (alopecija), za razliku od linjanja, karakterizira djelomični gubitak dlake. Do njene pojave dolazi kao posljedica nemogućnosti rasta dlake, uklanjanja dlake lizanjem i češanjem ili dlaka spontano ispada.

Postoje mnogi uzroci alopecije, kao što su:

- nametničke i gljivične bolesti (šugarci, dermatofiti)
- hormonalni poremećaji (disbalans spolnih hormona, hipotireoza, pojačana aktivnost nadbubrežne žlijezde)
- različiti okolišni čimbenici (natisci, žuljevi, opekline,...)
- urođene bolesti

Kraste se sastoje od seruma, krvi i upalnih stanica. Kraste se pojavljuju kao posljedica različitih poremećaja, kao što su bakterijska infekcija kože (pioderma), dermatitis, šuga (uzročnici iz roda Sarcoptes i Cheyletiella), dermatofitoza, lišmanijeza,...

Točan uzrok gubitka dlake kod Vaše ljubimice nisam u mogućnosti utvrditi, već to eventualno može veterinar u veterinarskoj ambulanti, nakon obavljenog kliničkog pregleda.

OZNAKE: