Povratak

Gubitak dlake i promjene (hrapave mrlje) na koži mopsa / Bolesti kože u štenaca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam mopsa mjesec i pol dana, star je 4 mjeseca i danas sam primjetila crne hrapave točkice (mrlje) na kojima se izgubila dlaka. Zanima me šta bi to moglo biti i je li neka bolest ili nešto drugačije? Molim Vas da mi odgovorite. Unaprijed hvala, pozdrav, Marina


O: Kod štenaca je nekoliko bolesti na koje prvo pomislimo kada je riječ o koži.

Parazitarne invazije mogu biti problem, prvenstveno demodikoza. U nastanku ove bolesti presudnu ulogu ima imunitetno stanje jer uzročnik se nalazi na koži svakog psa, a do razvoja bolesti dolazi zbog narušenog imuniteta. Bolest može imati dva oblika: lokalizirani i genaralizirani, pri čemu je generalizirani naročito opasan. Opširnije o toj bolesti pisala je kolegica Zdravka Rumiha dr. vet. med. ovdje.

Osim demodikoze može se javiti i šuga.

Šuga je kožna parazitarna bolest uzrokovana skupinom mikroskopski sitnih grinja poznatih pod nazivom šugarci, a svrstavaju se u nekoliko rodova. Svi oni žive na koži ili u koži životinja i čovjeka, gdje se hrane i razmnožavaju. Svojim prisustvom i raznim aktivnostima na ili u koži uzrokuju upalne promjene, što se manifestira jakim svrbežom, odebljanjima i perutanjem kože, a sve to prati stvaranje krasta i gubitak dlake.

U pasa se najčešće javljaju sljedeći šugarci:

- Otodectes cynotis koji živi na sluznici vanjskog zvukovoda u pasa. Hrani se cerumenom i time iritira sluznicu. Najčešći je uzročnik upale vanjskog zvukovoda.

- Zatim, Sarcoptes canis koji parazitira u koži glave i vrata, a u težim slučajevima se može proširiti i na cijelo tijelo. U koži buši kanale u kojima polaže svoja jajašca, a hrani se krvlju, limfom i tkivnim stanicama. Izazivaju jaki svrbež te upalu kože s posljedičnim zadebljanjem površine kože. Obično te promjene počinju na glavi, vratu pa se šire po tijelu. Ovaj oblik šuge je u gradskih pasa vrlo rijedak. Dijagnoza se postavlja na osnovi kliničke slike (jaki svrbež) te mikroskopskim pregledom strugotine kože. Liječenje se provodi lokalno akaricidima ili peroralno lijekovima uz potpornu terapiju. Najčešće liječenje traje 4-6 tjedana.

Iako su šugarci vrsno specifični, navedeni Sarcoptes mogu prijeći i na čovjeka koji je u bliskom kontaktu sa oboljelim psom ili mačkom. Kod čovjeka dolazi do reakcije u roku od 24 sata nakon direktne izloženosti šugarcima. Promjene se očituju u obliku svrbećih papula na rukama i trbuhu koje u pravilu prolaze za desetak dana bez posljedica. Na početku spomenutu demodikozu također uzrokuju šugarci.

Gljivične infekcije također mogu predstavljati problem, naročito u okolnostima slabijeg imuniteta i lošijih uvjeta držanja. O tome više možete pročitati u mojem ranijem odgovoru ovdje.

Za ove bolesti često je potrebno dugotrajno liječenje, što uvijek treba imati u vidu.

Kod štenaca nerijetko se susreće i piodermija - bakterijska infekcija kože, koja također stoji u korelaciji sa općom otpornošću. O tome možete više pročitati ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr