sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Uzela sam Ectoband antiparazitsku ogrlicu za psa. Ono što mene zanima, a ne piše nigdje jest način primjene. Znači, treba lijea pas stalno nositi ili se može skinuti kad je kući? U slučaju da mora cijelo vrijeme nositi ovratnik, koliko je to vremenski? Nekoliko tjedana, mjeseci...? I treba li onda pas cijeli život nositi takve ogrlice ili ima neko vrijeme da ne mora? Unaprijed zahvaljujem.
S poštovanjem, Martina
 

O: HOBBY Dog Ectoband ogrlica za pse protiv buha i krpelja namijenjena je suzbijanju buha  i krpelja na psima. Djelatna tvar u njoj je diazinon koji spada u organofosforne spojeve.  Ogrlica  se, neposredno prije stavljanja psu oko vrata, izvadi iz kutije i plastificirane vrećice. Treba provjeriti da je ovratnik dobro pričvršćen, a dobro je postavljen ako se životinji između njega i vrata mogu ugurati dva prsta. Suvišni dio trake koja viri kroz kopču treba odrezati. Povremeno treba provjeriti da ovratnik nije stegnut prejako i da životinju ne draži. Ako se primijeti da je koža psa ispod ogrlice zacrvenjena, treba ga skinuti. Takve alergijske reakcije veoma su rijetke.

Antiparazitskia ogrlica za psa se ne smije  stavljati bolesnim psima i jedinkama u stadiju oporavka, dojnim kujama, štenadi mlađoj od 6 mjeseci,  psima koji su istodobno, ili u proteklih 7 dana, tretirani nekim drugim ektoparazitikom. Psima se ne smije dopustiti da grizu ogrlicu ili njezine dijelove. Ako pas proguta dio ovratnika mogu se javiti znakovi intoksikacije.  Voda ne umanjuje aniparazitski učinak ovratnika. Zato ga nije nužno skinuti kad se životinja kupa ili je izvan kuće na kiši.

Kao i za sve druge antiparazitske ogrlice vrijedi pravilo da trebaju stalno biti na životinji i da ih se ne skida za vrijeme boravka u kući. Aktivne tvari, koje se nalaze u samoj ogrlici, oslobađaju se iz ovratnika te se kristaliziraju na njegovoj površini. Ektoparazitik se u obliku sitnih čestica praška postepeno se raspoređuje po koži i dlaci. Ogrlica zadržava djelovanje kroz 4-5 mjeseci.

Ectoband ogrlice se ne smije  primjenjivati istodobno sa spojevima koji koče aktivnost AChE (npr. karbamati), s parasimpatomimeticima (npr. pirantel) ili neurolepticima (derivati fenotiazina). Mala djeca i dojenčad ne smiju se igrati sa ogrlicom. Nakon što se psu stavi ovratnik, ruke treba oprati vodom i sapunom, a osobe kojima je liječnik savjetovao da izbjegavaju dodir sa sredstvima antikolinergičnim učinkom (npr. organofosfati), ne smiju rukovati ovratnikom. Budući da su ektoparaziti (buhe, krpelji, itd.) stalno prisutni , preporuka je da se antiparazitici za zaštitu u od vanjskih parazita primjenjuju kontinuirano cijele godine.

OZNAKE: