Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molimo za savjet. Naš pas je dobio nalaz hemangiopericitoma. Kažu da je to teška vrsta tumora. Operiran je prvi puta u 06.2009. A drugi puta u 02.2010. Na nozi je kod zgloba. Zanima nas težina stanja i kako bi to trebali tretirati. Hvala, Mladen

O: Hemangiopericitom je relativno čest tumor u pasa, a javlja se najčešće na ekstremitetima. Klinički je vidljiv poput okruglaste kvrge. Hemangiopericitomi se mogu javiti kao kvrge neobrasle dlakom, pigmentirani ili ulceriraju. Ovaj tumor razvija se iz pericita, stanica koje su sastavni dio krvnih žila, a u vrlo rijetkim slučajevima  dovodi  i  do abnormalnosti kromosoma  u  prvotnom kancerogenom 

pericitu. Nastaje uslijed nenormalne podjele stanica pa umjesto da tvori tkivo korisno organizmu, periciti stvaraju stanice sa oštećenjem kromosoma.

Karakteristično je za ovaj tumor da se ne širi po organizmu (ne metastazira) kao i ostali tumori, no ima tendenciju ponovnog javljanja na mjestu nastanka i nakon kirurškog uklanjanja. Kada se ponovno javi, ima tendenciju rasta još dublje u tkivo s jačim neograničenim "korijenom", što otežava njegovo odstranjivanje u usporedbi sa prvotnim oblikom. No, ako se kirurški ne uklanja, nastavlja sa rastom pa tijekom godina invadira ostale dijelove tijela sve do onog trenutka dok ne dosegne tkivo u kojem nema previše prostora za rast (poput prsne šupljine). Tada, s vremenom, postaje neoperabilan jer nije ograničen. Ovo je zadnji stadij tumora koji i dovodi do uginuća, no proces ipak traje godinama.

U liječenju postoji nekoliko opcija.

Radioterapija - hemangiopericitom reagira na radioterapiju pa je čak postotak od 80 do 90% uspješnog izliječenja. Kod ovakve terapije jedino mjesto tumora dobiva zračenje pa je općenito zdravstveno stanje psa normalno, iako se na mjestu zračenja uništava korijen dlake. No, za učinkovitost zračenja potrebno je provesti 15-18 tretmana, što uvelike poskupljuje samo liječenje, a isto tako, neophodno je tumor prije zračenja kirurški u potpunosti odstraniti jer je, u suprotnom, tumor prevelik za adekvatan odgovor za radioterapiju.

Slijedeća opcija je kriruški odstraniti tumor i pričekati da li će se ponovno javiti (što je obično i slučaj). Kada ponovno izraste, može se i kirurški ukloniti, no redovito je kompliciraniji od inicijalnog tumora jer izrasta invazivnije. Ako se drugi put kirurški uspije odstraniti bez vidljivih dijelova, u obzir se može uzeti i zračenje kao dio liječenja, a daje jednako uspješne rezultate kao da se poduzelo i prvi put.

Zatim, kod pasa starije dobi često se kao realistička opcija pribjegava kirurškom odstranjenju tumora bez daljnjeg liječenja jer je za ponovno izrastanje i invazivni karakter potrebno vrijeme od minimalno 6 do 12 mjeseci pa i dulje. Za odraslog psa ili štene ova opcija nije preporučljiva jer će s vremenom tumor postati neoperabilan.

I posljednja opcija je pustiti da se tumor ponovno javi pa zatim amputirati ekstremitet. Ovo je zasigurno ekstreman način liječenja, no jedini koji sprječava letalan ishod oboljenja. Naime, hemangiopericitom se ne širi distalno.

Na žalost, jedino Vam kirurg po zahvatu i specijalist onkolog mogu dati relavantnu progonzu i način liječenja specifično za slučaj Vašeg ljubimca, ali nadam se da će Vam navedene informacije biti korisne.

OZNAKE: