dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molila bi za jedan savjet, imamo psa starog 9 god. (oštrodlaki jazavčar) i prije mjesec i pol primjetili smo da mu se na uški napravio hematom. U našoj veterinarskoj stanici hematom mu je očišćen na način da je napravljen mali rez na uški, sadržaj istisnut van (krv i sukrvica), a rezano uho imao je zavezano 5 dana. Nakon zahvata pas je dobio kapljice za uši - protiv nametnika, jer se pretpostavlja da mu se hematom pojavio uslijed učestalog tresenja ušima. Nakon cca 30 dana ponovo mu se pojavio jastučić na uški, koji je očišćen ubodom medicinske igle pri dnu uške i tako istisnut sadržaj van - ovaj put to nije bila sukrvica nego vodenasta tekućina, da bi mu se ponovo nakon nekoliko dana pojavilo to isto. Zanima me što dalje činiti...
Zahvaljujem na odgovoru uz lijep pozdrav, Sanja

O: Hematom uške predstavlja najčešću ozljedu uške. Karakterizira je nakupljanje krvi unutar slojeva hrskavice uške. Javlja se i kod pasa i kod mačaka, a očituje se pojavom fluktuirajuće otekline ispunjene tekućinom na unutarnjoj površini uške. Pri tome, hematom može zahvatiti cijelu unutarnju površinu ili samo njezin dio.

Uzroci pojavnosti hematome uške su različiti - traume, češanja, udarci, prignječenja prilikom ugriza ili tresenjem glave zbog upale, parazita, alergija ili prisustva stranog tijela u ušnom kanalu, problemi vezani uz analne žlijezde,... Rjeđe, hematom uške može se javiti i kod životinja kod kojih nema znakova oboljenja uha, npr. kod pacijenata s oštećenjem krvožilnog sustava kao posljedice nekih sustavnih bolesti.

Hematom je s obje strane okružen hrskavicom, koja je sastavni dio u građi uške. Kada krvarenje jednom započne, nastavlja se sve do trenutka kada se unutrašnji tlak hematoma ne izjednači sa tlakom u izvornoj arteriji. Dodatni pritisak na hematom izaziva daljnje odvajanje tkiva i dozvoljava daljnje krvarenje i daljnji rast hematoma. U kroničnim slučajevima, fibroza i kontrakcije deformirat će samu ušku.

Terapija hematoma uške može biti konzervativna ili kirurška "- incizijom. Cilj terapije hematoma uške je najprije utvrditi i ukloniti uzrok nastanka, ukloniti hematom, osigurati nalijeganje i pravilno zaraštanje tkiva, smanjiti odlaganje fibrina te prevenirati nastanak recidiva.

Konzervativna terapija hematoma uške sastoji se u evakuaciji sadržaja hematoma punkcijom i aspiracijom iglom te osiguravanjem apozicije tkiva. Može se koristiti ukoliko  se radi o manjem hematomu i ako je prošlo kratko vrijeme od nastanka hematoma. Ukoliko se u kratkom vremenu nakon izvođenja ovog postupka hematom opet formira, malo je vjerojatno da će ponovljena aspiracija biti uspješna. Nakon aspiracije postavlja se bandaža. Ukoliko se konzervativna terapija aspiracijom sadržaja hematoma koristi kao jedina terapija, vrlo često rezultira recidivima. Hematomi u kojima je količina fibrina minimalna, mogu se terapirati  postavljanjem drena. Drenažu treba ostaviti 2-3 tjedna. Rezultati su relativno dobri.

Hematomi koji su veliki, opsežni, kronični (sa zadebljalim zidom), koji se učestalo ponavljaju,... iziskuju kiruršku obradu - obrada hematoma incizijom. Cilj zahvata je uklanjanje sadržaja- zgrušane krvi, uklanjanje fibrina, te postavljanjem šavova koji će onemogućiti ponovno nakupljanje krvi. Incizija može biti ravna, u obliku križa ili u S-obliku, ovisno o veličini hematoma, ali i sklonostima samoga kirurga. S obzirom da svako odgađanje može dovesti do povećanja hematoma, preporučuje se zahvat provesti što je prije moguće nakon postavljanja dijagnoze. Incizijom  se otvara šupljina hematoma u potpunoj dužini. Sadržaj hematoma, ugrušak,  a posebno fibrinski sloj uklanja se tupferima.  Nakon uklanjanja sadržaja hematoma šupljinu je potrebno opsežno isprati.  Nakon toga postavljaju se šavovi koji se pozicioniraju paralelno s rezom (ali i paralelno sa tokom velikih krvnih žila). Šavovi zatvaraju tzv. mrtvi prostor te onemogućavaju ponovni nastanak hematoma. Pozicioniraju se tako da prolaze kroz kompletnu ušku (hrskavica, te koža sa obje strane uške) ili kroz kožu na unutarnjoj strani i hrskavicu, ali bez uključivanja kože s vanjske strane uške.  Šavovi ne bi smjeli biti širi od 1 cm. Pregusto postavljeni šavovi mogu dovesti do nastanka edema, izazivaju jaku bol, što sve zajedno rezultira neuspjelom sanacijom problema. Rubove rane se ne zatvaraju i postavlja se bandaža.  Bandaža se mijenja nakon 3 dana, a uklanja za 7-10 (14) dana zajedno s šavovima.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se ponovno s ljubimcem obratite svojem veterinaru. Naime, ponavljanje pojavnosti hematoma predstavlja jedan od češćih problema liječenja istog. Stoga, uska suradnja s veterinarom kao i kvalitetna dijagnostika može biti dobar preduvjet prikladnog odabira terapije kao i rješavanja postojećeg problema na najbolji mogući način kao i u najkraće moguće vrijeme.

OZNAKE: