Povratak

Hidrocefalus i gubitak vida šteneta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Danijela Kolek, dr. med. vet.
Pet centar, Dubrava 256k/1, Zagreb

P: Imam štene 5 mjeseci staro. Dijagnostikovan mu je hidrocefalus i izgubio je vid. Samo je jedan dan bio slijep i obratili smo se veterinaru. Dobio je kortizonsku terapiju i sad mora na operaciju. Hoće li mu se vid vratiti? Ljubica

O: Hidrocefalus je patološko nakupljanje tekućine unutar moždanih komora.

Hidrocefalus može biti primarni i sekundarni. Uzrok primarnome hidrocefalusu leži u tome da stanice koje oblažu unutrašnjost moždane komore ne resorbiraju cerebrospinalnu tekućinu u dovoljnoj mjeri. Uzrok također može biti i suženi kanal kojim tekućina teče između komora što dovodi do abnormalne akumulacije tekućine unutar komore. Sekundarni hidrocefalus uglavnom nastaje kao posljedica upalnih procesa CNS-a ili traume glave.

U praksi se češće susreće primarni hidrocefalus i to većinom kod patuljastih pasmina pasa i brahicefaličnih pasmina. Primarni hidrocefalus, općenito, ima bolju prognozu.

Simptomi hidrocefalusa su epileptički napadi, poremećaji vida, strabizam, mentalni poremećaji.

Terapija se najčešće provodi kortikosteroidima, koji pojačavaju resorpciju cerebrospinalne tekućine. Također postoji mogućnost i kirurške obrade u vidu drenaže postavljanjem odvodne cjevčice u moždanu komoru, no takav zahvat je ipak rizičan.

Hoće li se Vašem psu vratiti vid ovisi o tome koliki je opseg oštećenja nastalih neotjecanjem tekućine, što će se vidjeti nakon provedenog zahvata i terapije.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr