Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije 2 tjedna kupili smo štene američkog buldoga. Bio je malo prehlađen pa smo ga odveli veterinaru, koji nas je pri pregledu uputio na rentgen, jer mu je bio sumnjiv način na koji hoda. Nalaz je bio sljedeći: Distalne epifize radijusa i ulne lijeve i desne noge su nešto zadebljale. U njima je istaknuto pojačano odlaganje vapnenih soli s pojavom "dvostrukih" hrskavičnih epifiznih linija. Dijagnoza: Hipertrofična osteodistrofija. S obzirom da odgovori koje smo dobili od veterinara nisu bili konkretni niti po nama zadovoljavajući, molim Vas da mi napišete nešto o toj bolesti. Postoji li bilo kakav lijek, da li je progresivna, tipična kod američkih bulldoga i sl.

Štene je inaće veselo i zaigrano i osim pomalo smiješnog stava nogu (postavljene su prema van) nikada ne bismo rekli da nešto nije u redu s njim.
Unaprijed zahvalna, Sandra

O: Hipertrofična osteodistrofija je bolest kostiju koja obično zahvaća mlade pse koji brzo rastu, obično velikih pasmina pasa. Naziva se još i koštani skorbut, Moller-Barlow-a bolest, osteodistrofija II, te metafizealna osteopatija. 

Bolest uzrokuje jaku šepavost i bol, a obično zahvaća više zglobova. U pravilu bolest se javlja u štenaca starosti od 3 - 6 mjeseci. Primarno je bolest velikih i gigantskih pasmina pasa, iako iznimno obolijevaju i ostali. Kao što je s ostalim bolestima koštanog sustava u mladih pasa, češće obolijevaju muške jedinke.

Kod pasa koji boluju od ove bolesti najčešće je prisutna srednje do jako bolna oteklina na cjevastim kostima nogu. Obično zahvaća krajeve radijusa, ulne (duge kosti lakta i zapešća), te tibiu (duga kost od koljena do gležnja). Ponekad psi šepaju ili ne pokazuju osobitu želju za hodanjem. Ponekad ih prati apatija i anoreksija uz povišenu tjelesnu temperaturu. Bolest obično zahvaća istodobno obje noge. Simptomi se mogu pojačavati ili stišavati ili prestati sami po sebi ili se povišena temperatura zadržava dulji period, a promjene na kostima progesiraju. Tada pas može patiti od trajnih oštećenja strukture kostiju ili čak uginuti.

Dijagnoza ove bolesti temelji se na anamnezi, simptomima, kliničkom pregledu, boli i otečenju rastućih kostiju, te RTG-snimkom. Na snimci se vidi tanka, tamna linija na metafizi (rastući dio kostiju) na krajevima ulne, radijusa ili tibije. Upala kostiju, te prestrukturiranje kostiju također može biti prisutno. Povremeno promjene mogu biti vidljive na lubanji ili zubima. Psi često imaju vrućicu, te povišene vrijednosti bijelih krvnih stanica.

Liječenje se u pravilu temelji na simptomatskom. Kako je to izuzetno bolno stanje daju se lijekovi protiv bolova ili antiupalni lijekovi. Zatim, daju se antibiotici širokog spektra. Preporučljivo je mirovanje na udobnom toplom krevetiću. Davanjem lako probavljive, hranjive i ukusne hrane potiče se apetit. U vrlo teškim slučajevima daju se steroidi, ali zbog mogućnosti da je ovo bolest bakerijske etiologije njihova primjena može biti konraindicirana zbog imunosupresivnog učinka.

Prevencija ove bolesti leži u razumijevanju što je uzrokuje. Na žalost, ne postoji univerzalno mišljenje što je točno uzrok. Jedan od mogućih uzroka je bakterijska infekcija. Promjene na kostima i visoka temperatura ide u prilog ovoj teoriji. No, teškoća uzgojiti bakterijsku kulturu sa upalno promijenjenih mjesta, te ponekad slab odgovor na antibiotsku terapiju, ne ide u prilog ovoj teoriji. Drugi uzrok spominje se nestašica C vitamina u organizmu. Pokazalo se kako psi oboljeli od ove bolesti pokazuju vrlo slične simptome i promjene kostiju kao i ljudi oboljeli od skorbuta. Također, u krvi im je prisutna niska razina C vitamina. No, kako psi imaju sposobnost sami sintetizirati ovaj vitamin nemaju hranidbene potrebe na njemu. U provedenim istraživanjima, dodavanje u prehranu većih količina C vitamina ne mijenja kliničku sliku niti dovodi do izlječenja. Neki istraživači sumnjaju kako je niska razina C vitamina u krvi posljedica bolesti, a ne njezin uzrok. Sljedeći uzrok može biti prehrana. Pretpostavlja se kako je nekoliko koštanih bolesti u mlađe štenadi povezano s pretjeranim unosom bjelančevina i kalorija. Kako su mnoga istraživanja još u tijeku, pokušava se vidjeti rezultat hranjenjem s manjim postotkom bjelančevina i masti u hrani kako bi se postigao umjeren i polagan rast.

Također, moguće je da je ova bolest posljedica više uzroka. No za sada, na žalost, nema pouzdanih saznanja što joj je točno uzrok niti kako je spriječiti i u potpunosti izliječiti.

Američki buldozi genetski su skloni još ovim bolestima:

koža: akne, furunkuloza, piodermija njuške, demodikoza
oči: katarakta, distihijaza, entropium i ektropium
usta i zubi: abnormalan izrast zubiju (broj, položaj,..), rascjep gornje usne, rascjep gornjeg nepca, prodiljeno meko nepce
koštani sustav: hemikralješnica, displazija kuka, spina bifida
dišni sustav: sindrom brahicefaličnog gornjeg dišnog sustava, hipoplazija traheje
kardiovaskularni sustav: atrivenozna fistula, defekt mitralnog zaliska, stenoza valvule
reproduktivni trakt: distokija, hiperplazija vagine
ostalo: hidrocefalus, oligodendrogliom, tumor perianalne žlijezde, stenoza pilorusa, hipotireoidizam.

OZNAKE: