Povratak

Hipokalcemija kod majke i izostanak rasta zuba u štenca maltezera | Anodoncija i hipodoncija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Adela Smajlovic web 2017


Odgovara:
Adela Smajlović, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam štene maltezera staro 50 dana, ali nisu mu nikli svi zubi, samo očnjaci gornji i par zadnjih, prednjih uopšte nema još. Šta je tu problem? Kuja ima manjak kalcija i sad prima terapiju. Vaše misljenje i savjet. Tihomir

O: Kod štenaca mliječni zubi počinju izbijati u dobi oko 25-30 dana te bi potpuno trebali izbili najkasnije do 45. dana starosti. Mliječnih zuba je 28, a od toga 12 sjekutića, 4 očnjaka i 12 predkutnjaka. Anodoncija je genetski poremećaj koji karakterizira izostanak svih zuba zbog neuspjelog razvoja. To je prilično rijetka pojava i uglavnom se vidi kod životinja koje manifestiraju i druge genetske anomalije. Hipodoncija je genetski poremećaj u vidu izostanka rasta odnosno odsutnost jednog do šest zuba. Hipodoncija se najčešće vidi kod malih pasmina pasa, osobito brahiocefaličnih pasmina (psi sa skraćenom usnom i nosnom šupljinom). Oba ova poremećaja se nasljedni, nou nekim slučajevima mogu se javiti i zbog nedostatk mikroelemenata potrebnih za izgradnju zubi. Budući da ste naveli da Vam je kuja manifestirala hipokalcemiju, moguće je da je ovo stanje dovelo do nedostatka tog mikroelementa i kod šteneta.

U svakom slučaju, daljnja dijagnostika u vidu rtg snimka i kliničkog pregleda bila bi nužna kako bi se utvrdilo postoji li mogućnost ispravka nastalog problema. Više o problemim izrastanja zuba i nepravilnostima zubala pisala je i kolegica, pod naslovom  Zubi - uzroci nepravilnosti zubala.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr