Povratak

Hipotireoza i hipertireoza | Način liječenja i važnost indivudualne prilagodbe terapije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Gojko Zoraja, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Mojoj 11 godina staroj kujici nalaz krvi za T4 je iznosio 1,23. Simptomi su bili teški umor, debljina i suha, perutava koža i dlaka. Po veterinaru je ordiniran eutiroks i to 2 x po 275 mg. To je skoro 500 mg dnevno. Postalo joj je bolje kroz nekih tjedan dana, živnula je i to pretjerano. Kontrola krvi je izvršena, čekamo još nalaz. Sad je na toj količini eutiroksa, međutim prije četiri-pet dana imamo druge probleme: pretjerano pije (nije šećer), pretjerano mokri, dosta uzbuđeno djeluje i nemirno, samo bi nešto jela i jako dahće (iako sad trenutno nije tako vruće). Postoji li mogućnost predoziranja eutiroksom, zbog te količene tableta i ako da kako da postupim? Dugo mi je za čekati ovaj nalaz, a onda bi trebalo i novi učiniti. Danas svako malo, svakih sat vremena, moramo van na mokrenje. Zahvalna sam na vašem odgovoru. Diana

O: Hipotireoza je uobičajen zdravstveni problem kod pasa. Štitnjača se nalazi u psećem vratu i jedna je od najvažnijih žlijezda u tijelu. Kada štitnjača ne proizvodi dovoljno potrebnih hormona (posebno hormona tiroksina), to uzrokuje usporavanje metabolizma – hipotireozu.  Naime, štitna žlijezda proizvodi hormone koji kontroliraju proces pretvaranja hrane u gorivo koje pokreće metabolizam psa, a kada štitnjača ne radi ispravno, metabolizam se usporava i takav usporeni metabolizam stavlja gotovo svaki organ u tijelu u opasnost. Najčešći simptomi ove bolesti su neobjašnjivo povećanje tjelesne težine, letargija, gubitak mišića, dlaka koja se neumjereno linja, spor ritam srca, pojačana tamna pigmentacija kože, infekcije noktiju i uha i netolerancija na hladnoću.

Iako se ne može izliječiti, pomoću prikladnih lijekova se ovom bolesti može upravljati i držati je pod kontrolom. Liječenje je svakodnevno i cjeloživotno, a sastoji se od oralne primjene nadomjesnog hormona štitnjače. Doza nadomjesnog hormona štitnjače specifična je za svakog psa, a temelji se na težini psa i razini hormona štitnjače. Važno je liječiti bolest pravilnim lijekovima jer će u protivnom bolest utjecati na kvalitetu života psa.

Postoji i druga bolest uzrokovana neispravnošću štitne žlijezde i ta se bolest naziva hipertireoza. Kod hipertireoze štitna žlijezda proizvodi previše hormona tiroksina, ubrzavajući metabolizam psa, uzrokujući ubrzan ili nepravilan rad srca, gubitak težine, povećanu žeđ i mokrenje, proljev, povraćanje, povećanje štitne žlijezde itd.

U Vašem slučaju moguće je da se radi o nuspojavi na eutiroks pa biste se trebali obratiti Vašem veterinaru koji je propisao lječenje, kako biste odlučili na koji način dalje nastaviti liječenje Vaše ljubimice (par dana prekida terapije?).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr