dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam ženku psa mešanca staru 3 g. Do sad je imala 3 legla mladih s tim da je zadnje leglo okotila 02.02.2011. Molim Vas, recite mi kad bi trebala da primi tabletu ili injekciju i koje vrste (ime) da bi se sprečio sledeći estrus, odnosno da ne bi došlo do ovulacije i nagona parenja. Isto me zanima u kom  razmaku bi ona to trebala da prima da ne bi slučajno došlo do estrusa. Puno hvala, Vasko


O: Najdjelotvornija metoda za kontrolu reprodukcije naših ženskih kućnih ljubimaca je operativni zahvat koji nazivamo sterilizacija. Sterilizacija je operativni zahvat kojim odstranjujemo reproduktivne organe (jajnike ili/i maternicu).

Pojava prvog ciklusa kod kuja ovisi o njihovoj veličini. Kuje velikih pasmina  prvi put se tjeraju kasnije u odnosu na male pasmine koje se tjeraju već u dobi od 6 mjeseci. Međutim, period rasta i razvoja ovisi i o konstituciji psa, a ne samo o njegovoj veličini tako da su moguća odstupanja.

Hormonalna kontracepcija je reverzibilna metoda blokiranja plodnosti ne uključujući pritom period gestacije. Hormonalne metode uzrokuje direktnu blokadu receptora reproduktivni hormona ili indiredtno blokira koncepciju negativnom povratnom spregom.
 
Megestrol acetat - progesteron s izraženim antiestrogeni i antiovulatornim dijelovanjem. Daje se kujama  u fazi anestrusa ili proestrusa u obliku tablete ili parenteralno u dozi od 0.5 mg/kg. Terapiju treba započeti najkasnije 7 dana pred očekivani proestrus, a terapija se provodi najduže 32 dana. 
 
Medroxyprogesteron acetat - ovaj progestin djeluje na hipotalamus i sprječava nastanak relizing faktora, a time i razvoj folikula na jajnicima. Osim za supresiju estrusa, koristi se i za sprječavanje pseudograviditeta. Preparat se može dati peroralno ili supkutano u dozi od 50 mg po kuji svakih 6 mjeseci, a primjenjuje se u drugoj polovici anestrusa.

Proligestone, trgovački naziv Delvosteron® (PRG) - blag gestagen s antigonadotropnim djelovanjem, izaziva supresiju estrusa, sprječava razvoj  folikula na jajnicima, produkciju estrogena i nastanak ovulacije i ima blaže djelovanje na endometrij maternice u odnosu na medroxyprogesteron acetat. Preparat se daje parenteralno u dozi od 10 do 30 mg/kg u intervalima od 3 do 5 mjeseci.
 
Mibolerol - sintetski derivat androgena koji  blokira manifestacije estrusa kada se daje peroralno u dnevnim dozama kujama u anestrusa. Preparat se daje uglavnom 30 dana prije početka estrusa, a zbog nuspojava ne treba ga davati duže od 24 mjeseca. Nuspojave su mu  vaginalne infekcije i oštećenja na jetri.
 
Radi se o hormonalnim pripravcima koji blokiraju ovulaciju, no istovremeno mogu  imati i cijeli niz neželjenih nuspojava. Stoga se preporučuju koristiti u suradnji s veterinarom.
 
O fazama spolnog ciklusa kuje pisao je molega Dragan Vešović, dr. vet. med. ovdje

OZNAKE: