natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam psa cane corsa, starog 3,5 mjeseca, koji je prije mjesec dana izliječen od blagog bronhitisa koji je ustanovio veterinar. Međutim, i prije bronhitisa i nakon terapije mališan u određenim položajima dok spava hropti i otežano diše, dok je puls i otkucaj srca sasvim u redu. Položaji u kojima se to hroptanje čuje su: podignuta nuška prema gore i ležanje na leđima, a u normalnom položaju se to dosta manje čuje ili nikako. Ovo Vas se pitam ako ste imali slična iskustva da mi pomognete i kažete šta dalje uraditi od pretraga.

Hvala, Dinela

O: Hrkanje (stertor) je šum što nastaje zbog podrhtavanja oboljelog ili paraliziranog mekog nepca, a javlja se kod životinja u narkozi ili nesvjestici. Samo psi, i to neke pasmine hrču u snu, a da to ne ukazuje na naročite anatomske ili funkcionalne poremećaje.

Cane corso spada u skupinu brahicefaličnih pasmina tako da je hrkanje kod njega normalna pojava.

Brahiocefalici ili pasmine sa kraćom njuškom imaju nekoliko važnih anatomskih promjena koje posljedično stvaraju djelomičnu i vremenski povremenu ili stalnu obstrukciju gornjih dišnih puteva. Uske nosnice, često suženi nosni hodnici, everzija sluzničnih vrećica grkljana, produženo meko nepce koje ne dozvoljava fiziološku funkciju epiglotisa (anatomska struktura koja odvaja dišni i probavni sustav kod hranjenja sprječava da hrana ode u pluća), predstavljaju mehaničku prepreku daljnjem ulasku zraka u dušnik i pluća. Postojanost ovih promjena u korelaciji s nakupljanjem sline, stvara veći negativni tlak u toku udisaja, koji posljedično s vremenom uzrokuje daljnje patološke promjene u vidu prolabiranja, tj. oštećenja sluznice ždrijela i grkljana, moguće degeneracije hrskavica grkljana, slabljenja glatkog mišića koji spaja poluprstenove dušnika te eventualni kolaps dušnika.
 
Uz tradicionalne metode kliničkog pregleda, korektivna kirurška plastika je moguća uz prethodnu graduaciju promjena specijalnim endoskopom-laringoskopom te tetraheoskopom. Stupanj obstrukcije je individualnog karaktera i tek nakon specijalističkog pregleda moguće je ustanoviti stupanj oštećenja ili anatomskih anomalija.
 
Međutim, kako ste spomenuli da se hrkanje kod Vašeg psa dešava tek u određenom položaju tijela, puls i disanje su u redu, smatram da nema potrebe za zabrinutost. Gotovo svi vlasnici ove pasmine pasa imaju isti "problem", ponekad je hrkanje toliko glasno da ne mogu ni sami spavati od buke. Kod nekih pasa hrkanje se znatno smanji ili prestane kada psi dosegnu spolnu i fizičku zrelost.

OZNAKE: