Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Vlasnica sam čistokrvnog bernskog planinskog psa Amona, staroj 10 mjeseci. U proteklih par tjedana sam primjetila da nakon blaže fizičke aktivnosti, odnosno kad se lagano zadiše, počinje hroptati kod izdisaja. Zabrinuta sam da nije nešto ozbiljnije. Javila sam se veterinaru koji mi je samo rekao da treba dobiti injekcije. Molim Vas da mi odgovorite o čemu bi se moglo raditi.
Unaprijed hvala! Srdačan pozdrav! Ksenija

O: Hropci (rhonchus) predstavljaju suhe zvukove u grlu ili bronhima, a javljaju se uslijed njihove djelomične obstrukcije.

Hropci se javljaju kao klinički znaci respiratornih oboljenja (infekcija, anomalija, oštećanja laringealnih živaca), ali i u sklopu promjena drugih organskih sustava. Krvotok i disanje su usko povezani, tako da se poremetnje u krvotoku odražavaju na disanje i obrnuto, što znači da se kod Vašeg psa može raditi o običnoj upali grla ili o problemima vezanim za kardiovaskularni sustav i sl.

Kongenitalne nepravilnosti, kao što su suženja nosnica, izduženog mekog nepca i suženje dušnika također mogu biti uzrok respiratorne disfunkcije.

Hropcima se često manifestira kolaps traheje koji se ipak najčešće javlja u malih pasmina pasa.

Trahea je organ kroz koji zrak struji u i iz pluća i građen je od hrskavičnih prstenova. Iz nepoznatog razloga trahea izgubi rigidnost i kolabira i gubi svoju čvrstu strukturu. Simptomi ovakvih poremećaja najčešće se jave kod pojačanih fizičkih napora, uzbuđenja, lajanja, tj. svih stanja koje ubrzavaju disanje. Očituju se problemima disanja - što pas jače pokušava udahnuti to trahea više kolabira i onemogućava prolaz zraku. Kako se naglo javi ubrzo i prestaje i pas normalno dolazi do daha. Nakon toga moguć je i kašalj koji podsjeća kao da pas pokušava pročistiti dišne puteve.

Ovo su naravno neke od mogućnosti, a pravu dijagnozu će postaviti veterinar tek nakon temeljitog pregleda.

OZNAKE: