franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam aljaškog malamuta starog 6 mjeseci. Kontinuirano ima problema sa zvukom nalik hroptanju nakon različitih napora, čak i šetnje. To traje dok god ne proizvede zvuk kao da je iskašljao, no ne znamo što iskašlje jer odmah zatim to proguta ili ispere. Nema promjene u ponašanju, apetitu ili općem stanju. Veterinar je ustvrdio da su pluća i srce u redu i propisao sirup te primijetio osip zbog alergije na travu. Nismo uspjeli napraviti snimke jer je bio plašljiv i prestrašen kod veterinara. Hroptanje se nastavilo. Imate li savjet?
Unaprijed hvala, Ana

O: Opisane promjene snažno upućuju na fenomen "obrnutog kihanja". Radi se o pojavi koja izgleda poput gušenja, tj otežanog disanja, pretežno u situacijama uzbuđenosti i stresa. Nastaje zbog grča mekog nepca, pri čemu pas ne može normalno udahnuti zrak, pa ispruža vrat i stoji ukočeno, kao da mu je nešto zapelo u grlu. Najčešće traje kratko, svega nekoliko sekundi i prolazi bez posljedica; pas nakon "napada" izgleda i ponaša se potpuno normalno.

Iako se najčešće javlja kod brahicefaličnih pasa (mops, bokser, pekinezer, shi-tzu i sl.), može se javiti i kod ostalih i to najčešće kod štenaca.

Ne zna se točan uzrok ovoj pojavi, smatra se da u osnovi stoji iritacija mekog nepca hranom, vodom, kemikalijama, ogrlicom, alergijama, stranim tijelom... Obrnuto kihanje, samo po sebi, nije opasno, nisu zabilježeni slučajevi sa posljedicama. Ipak, stanoviti oprez je potreban i dobro je da ste svojeg ljubimca odveli veterinaru.

Preporučujem da nastavite suradnju s Vašim veterinarom.

OZNAKE: