franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Ako pas ne želi ni frizbi, ni granu, ni loopticu... S čime da se s njim igram na zraku?

Barbara


O: Većina vlasnika pasa voli vidjeti svoje ljubimce zaigrane na travnjaku, bilo sa loptom, bilo u društvu drugih pasa. Sposobnosti pasa za igru su poznate, međutim, sam akt igranja nije urođen, već se stiče tijekom procesa socijalizacije. Ukoliko Vaš pas kao štene nije bio u prilici igrati se s drugim psima, nije neobično da ga ne interesira igra. Igranje kao takvo psi uče od drugih pasa. U tom smislu presudan je govor tijela koji uključuje niz različitih pokreta i lajanje.

U komunikaciji s psima vrlo je bitno i držanje vaseg tijela. Ukoliko čučnete i spustite se na pod, pas će to protumačiti kao poziv na igru. Ne zaboravite da Vas pas čitavo vrijeme promatra i da tumači Vaše pokrete, glasanje, držanje tijela i izraz lica.

Nastojte koliko je moguće više oponašati psa u vrijeme igre pa će on to shvatiti kao poziv na igru. Igračke mu nemojte ostaviti dostupne stalno, već samo u vrijeme predviđeno za igru i to izaberite jednu-dvije, ne više.

Ukoliko niste sigurni da možete svog psa uvesti u svijet igre, konzultirajte Vaše lokalno kinološko društvo u vezi odgovarajućeg treninga.

OZNAKE: