franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam kuju zlatnog retivera staru 8 godina. Prije 20 dana je sterilizirana i tom prilikom su joj izvađena dva tumora, jedan na stomaku, a drugi ispod vilice. Nalaz jednog je lipom, a drugog hronična upala vezivne induracije. Interesuje me ovaj drugi nalaz, uslijed čega nastaju te upale i induracije i kako ih spriječiti. Trebam li joj davati neku terapiju ili slično? Ima 33 kg i sada je na hrani za sterilizirane pse Purina Pro Plan.
Bila bih Vam veoma zahvalna za savjet i pomoć.
Unaprijed zahvalna, Ivana

O: Induracija predstavlja otvrdnuće tkiva, odnosno povećanje količine fibroznih elemenata u inače mekom tkivu.

Može nastati bilo gdje u organizmu, najčešće na koži, a uzroci nastanka ponekad nisu jasni. Induracija se može pojaviti na mjestu stalnog pojačanog pritiska ili trenja, a često se dovodi u vezu s poremećajima imunološkog sustava. Također, ona može nastati i kao posljedica poremećaja u metabolizmu kolagena.

Sama po sebi induracija ne mora predstavljati problem; njena lokalizacija u pravilu određuje i eventualne patološke efekte. Na koži ona može biti prvenstveno estetski problem, dok na unutrašnjim organima može izazvati i smetnje u funkciji.

Liječenje ovisi o konkretnom stanju i karakteru induracije. Najčešće je simptomatsko i vezano za korigiranje rada unutrašnjih organa, ukoliko su zahvaćeni. Na samo zadebljanje tkiva može se utjecati ako je zahvaćena koža i to mazanjem različitim kremama ili mastima koje omogućuju razmekšavanje. Ako je uzrok pritisak, npr. neadekvatne ogrlice(lanac), potrebno je poduzeti mjere da pritisak prestane. Ako se radi o upali, načelno mogu se koristiti nesteroidni protuupalni lijekovi, ali konkretnu odluku o tome svakako donosi veterinar kliničar. Preventiva je ograničena, najviše zbog nejasne etiologije.

Induracija tkiva je rijetko ograničen entitet, uglavnom se radi o dijelu šire cjeline, pa se i moguće mjere i liječenje poduzimaju s obzirom na ukupno stanje.

OZNAKE: