Povratak

Intolerancija na hranu i odabir poslastica za psa | Medicinska hrana i probiotici za pse s probavnim tegobama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Senka Sokolic Rasic web


Odgovara:
Senka Sokolić Rašić, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Vlasnica sam psića od godinu i 3 mjeseca. Radi se o udomljenom psiću (mješancu kokera). Posljednjih nekoliko mjeseci vodimo borbu oko hrane (točnije kroketića). Prvih 7-8 mj. života, hranio se isključivo s Hill'som. Nakon toga je isti odbacio i prestao jesti. Paralelno s tim krenuli su problemi s osjetljivim želucem te smo se prebacili na Royal Canin Gastro Intestinal. Kako je te hrane u dućanima ponestalo za kupiti, prešli smo na Happy Dog Neuseeland. Hrana mu je odgovarala s obzirom na to da je za izbrljive psiće te psiće sklone gastro problemima. Moram napomenuti, kako je psić intolerantan na piletinu i perad. Zbog iste se znao češati, imati proljev te se na kraju stolice čak pojavljivala i krv. Sve je to stalo regulirano ishranom, a onda sam mu dala goveđu mesnu rolicu zbog koje je dobio proljev te krvario iz stolice. Stavila sam ga na dijetalnu ishranu, te se sve kroz 2-3 dana vratilo u normalu. Tako je i bilo do prekjučer kad sam mu kupila Meat & treat meso bizona u obliku kobasice. Nakon što je pojeo jednu od nje, doziranu kroz 2 dana, ta dva dana ima proljev i svježu krv u stolici. Možete li mi reći što učiniti? Da li je potrebna veterinarska obrada ili da ga samo kao i posljednji put stavim na dijetalnu ishranu dok se to ne smiri? Da li je tu riječ o intoleranciji na hranu ili nečemu ozbiljnijem? Da li je moguće da je za njega tako maloga i sitnoga (ima cca 8-9 kg) meso bizona i ta kobasica preteško te je zbog toga njegov osjetljivi probavni sustav tako odreagirao? Kobasica je bila pri isteku roka trajanja... Trebam li mu za početak organizam podignuti kakvim vitaminima ili tableticama? Molila bih Vas za savjet. Unaprijed se zahvaljujem. Lijep pozdrav. Jelena

O: Pošto ste utvrdili intoleranciju na hranu kod Vašeg ljubimca, poslastice treba birati oprezno, tj. da sadrže što manje aditiva. Eventualno dolaze u obzir poslastice isključivo od mesa (npr. Brit poslastica od mesa lososa, Dr. Clauders poslastice od janjetine ili kunićevine), ne kobase ili prerađevine kao što su štapići, keksići i sl. jer sadrže miješano meso i žitarice uz pojačivače okusa, mirisa i bojila koji kod Vašeg psa mogu stvoriti probavne probleme.

Najčešće se intolerancija javlja na govedinu, mliječne proizvode, piletinu, jaja, žitarice, kukuruz i soju. Simptomi koji pritom nastaju uključuju: proljev, povraćanje, plinove, gubitak apetita, mršavljenje, bolan trbuh i nelagodu.

Savjetujem Vam da ljubimca „stavite“na medicinsku hranu namijenjenu probavnim tegobama, primjerice Hill's i/dRoyal Canin Gastro intestinalProPlan GastrointestinalEukanuba Intestinal. Eventualno mu možete ponuditi probiotike kako biste pomogli obnoviti crijevnu floru, kao što su Pro-Enteric Triplex pastaFlorentero probiotsko-vitaminska pasta ili tablete,  FloryBoost Pet pastaCaniGest pastaOrgaNew probiotik u prahu, aktivni ugljen u tabletama, Diagel vodotopivi prašak, DiaDog tablete.

Ukoliko je ljubimac veseo, želi jesti - nema razloga za brigu; u suprotnom ga odvetite kod veterinara na pregled. Također možete odnijeti stolicu na koprološku pretragu kako bi se isključila invadiranost unutarnjim parazitima.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr