Povratak

Inzulinom - režim hranjenja i odabir hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imam 10 i pol godina starog retrivera kojem je dijagnosticiran Inzulinom. Veterinar je preporučio česte i manje obroke: proteine, masnoću i složene ugljikohidrate. Da li  mi možete preporučiti koju hranu kupiti? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Snježana

O: Odabir odgovarajuće gotove hrane za psa koji boluje od inzulinoma nije jednostavan, s obzirom na patofiziologiju i prirodu bolesti. Glavna karakteristika bolesti je nekontrolirano lučenje inzulina, neovisno o normalnim fiziološkim mehanizmima koji stimuliraju odnosno inhibiraju njegovu aktivnost. Također, kod inzulinoma psi su najčešće hipoglikemični, ali porast koncentracije glukoze u krvi ipak stimulira aktivnost inzulina.

Zbog toga Vašem psu možete ponuditi hranu koja se inače daje psu s dijabetesom, primjerice Brit Diabetes ili Royal Canin Diabetic. Međutim, važniji od odabira hrane je režim hranjenja, koji mora podrazumijevati 3-4 manja obroka na dan. Ipak, provođenje liječenja medikamentima i kirurški smatra se glavnim faktorom u smjeru oporavka.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr